Sorin Oprescu dă socoteală după doi ani
La jumătatea mandatului, primarul general al Capitalei Sorin Oprescu, anunţă plecarea a 2000 de oameni din Primărie.
Articol de Gabriel Benescu, 16 Iulie 2010, 13:57
Sorin Oprescu a spus că în conformitate cu cifrele date de Guvern, aparatul Primăriei Capitalei se va reduce cu aproximativ 2.000 de oameni, astfel vor rămâne în funcţii aproximativ 4.800 de angajaţi din cei 6.800.
"Reducerile vor fi de peste tot, în mod egal, pentru că sunt într-adevăr zone în care cifrele au fost umflate", a spus Sorin Oprescu.
Potrivit primarului general, cu ocazia reducerilor de personal vor pleca şi cei care "au ruginit în posturi moştenite" sau care au venit pentru a "rezolva problemele personale".
Odată cu reorganizarea Primăriei Municipiului Bucureşti şi a instituţiilor subordonate, Oprescu a explicat că va mai rezolva o problemă a mandatului său, aceea în care anumite departamente şi servicii sunt rigide, "neelastice, viteza cu care se mişcă fiind foarte mică".
Primarul Capitalei Sorin Oprescu a declarat, în 1 iulie, că, dacă tot trebuie făcută "restructurare la ordin", reducerea aparatului administrativ trebuie să fie logică, pentru că nu poate să lase oamenii pe drumuri pur şi simplu, precizând că în cazul celor care vor pleca nu trebuie să existe abuzuri.
Guvernul a decis, în 31 iunie, disponibilizarea a aproximativ 55.000 până la 60.000 de angajaţi din sectorul public, dintre care cei mai mulţi, respectiv circa 54.000 de persoane, vor fi concediaţi din administraţia locală, iar restul din ministerele Administraţiei, Muncii, Educaţiei şi Agriculturii.
Card municipal pentru plata întreţinerii
Primarul general, Sorin Oprescu, a spus, joi, că un posibil scenariu privind plata gigacaloriei avut în vedere de municipalitate este ca cei cu venituri sub 2.500 de lei pe familie să primească un ajutor pentru a putea suporta preţul încălzirii, iar firmele şi cei care depăşesc acest venit pe familie să suporte integral acest preţ.
"Este vorba de un alt scenariu luat în calcul de municipalitate având în vedere că ne gândim şi la apariţia unui card municipal cu puncte, în care punctele să reprezinte şi ajutorul dat de municipalitate. Ce este sigur este că firmele care funcţionează în apartamente nu vor primi acest ajutor", a declarat Sorin Oprescu cu ocazia prezentării bilanţului de doi ani de mandat.
Edilul şef al Capitalei a precizat că a luat legătura cu administraţiile financiare pentru a corela datele care există la aceste instituţii cu privire la firmele care funcţionează în blocuri şi care nu vor primi ajutoare de compensare a preţului gigacaloriei.
Întreţineri mai mari pentru Jumătate de milion de bucureşteni
El a mai arătat că sunt aproximativ 500.000 de persoane în Capitală cu venituri de peste 2.500 de lei, care vor plăti preţul gigacaloriei integral, alături de firme.
Sorin Oprescu a mai spus că adminstratorii urmează să discute cu proprietarii din blocuri în privinţa contribuţiei băneşti pentru spaţiile comune pentru că şi acolo sunt foarte multe lucruri de rezolvat.
Remarca edilului şef survine informaţiei conform căreia în Parlament există o iniţiativă legislativă prin care cei ce s-au debranşat de la reţeaua centralizată de termoficare, urmează să plătească un procent din încălzirea spaţiilor comune.
Sorin Oprescu şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la posibilitatea populaţiei de a suporta costul apei calde şi a căldurii în perioada următoare, mai ales în perioadă de iarnă.
"Noi, ca Primărie generală, încercăm an de an să subvenţionăm această activitate (a RADET - n.r.) în interesul populaţiei, dar, din păcate, şi resursele noastre sunt limitate", a arătat Oprescu, atunci când a vorbit de o posibilă majorare a preţului la gigacalorie care, în prezent este de 300 de lei.
RADET are în acest an un buget de 759 de milioane de lei, faţă de peste 900 de milioane de lei în 2009.
Oprescu a arătat că doreşte şi transformarea în societate comercială a RADET pe care a catalogat-o, împreună cu RATB, ca fiind "două găuri negre la bugetul local".