Şomajul în rândul tinerilor mobilizează lideri europeni la Paris
Douăzeci şi patru de şefi de state europene, inclusiv România, s-au reunit la Palatul Elysee pentru a găsii soluţii de combatere a şomajului în rândurile tinerilor sub 25 de ani.
Articol de Tudor Ţepeneag, 12 Noiembrie 2013, 20:40
Lideri ai Uniunii Europene au discutat la Paris modalităţile de combatere a şomajului în rândul tinerilor.
Statistica europeană arată că 5,6 milioane de tineri erau şomeri în septembrie, adică o rată de 23,5% din populaţia de sub 25 de ani.
Unele ţări depăşesc însă această medie, atingând cote record, cum ar fi Grecia sau Spania, cu peste 56%.
Este a doua conferinţă pe probleme de şomaj, după cea organizată la Berlin.
Preşedintele francez - Francois Hollande, cel român - Traian Băsescu, cancelarul german - Angela Merkel, premierul italian - Enrico Letta, sunt câţiva lideri europeni care au aceeaşi prioritate: să ofere o garanţie europeană oricărui tânăr sub 25 de ani, un loc de muncă sau măcar un stagiu de pregătire profesională după patru luni fără activitate.
Summitul de la Paris a fost precedat în cursul dimineţii de marţi de o reuniune tehnică a miniştrilor muncii, la care a luat parte şi ministrul Mariana Câmpeanu pentru România.
Deşi în Franţa un sfert dintre tinerii sub 25 de ani nu au un loc de muncă, iar şomajul continuă să crească, ministrul de resort, Michel Sapin, este relativ optimist.
"Când spun că şomajul încetineşte, asta înseamnă totuşi că sunt încă oameni care ies la şomaj. Şomajul rămâne prea ridicat, dar el scade pentru cei sub 25 de ani, şi asta de cinci luni consecutiv. Şomajul tinerilor este un fenomen distructiv într-o societate şi iată că de cinci luni încoace el scade. Trebuie să ne ocupăm de asemenea de şomerii mai în vârstă, cei în jur de 50 de ani. Când numărul lor va scădea, aşa cum scade la tineri, atunci doar cu adevărat şomajul va scădea în Franţa", a spus Michel Sapin.
Rămâne de văzut prin ce măsuri Uniunea Europeană va încerca să ofere o autentică garanţie pentru tinerii confruntaţi cu şomajul.
Uniunea Europeană va aloca 6 miliarde de euro în următorii doi ani pentru a-i sprijini pe tineri să-şi găsească un loc de muncă, precizează corespondentul Radio România la Bruxelles - Sorin Croitorescu.
Declaraţia a fost făcută marţi de comisarul european pentru buget, Janusz Lewandowski, după ce Consiliul şi Parlamentul European au ajuns luni noapte la un acord asupra bugetului Uniunii.