Soluţionarea diferendului transnistrean, în impas
Un raport privind reglementarea conflictului, elaborat de Asociaţia pentru Politică Externă de la Chişinău relevă faptul că soluţionarea diferendului transnistrean rămâne în impas.
Articol de Radio Chişinău, 01 Mai 2015, 06:46
Potrivit raportului, nici perspectivele negocierilor nu sunt optimiste, mai ales că formatul de discuţii 5+2 în această problemă şi-a demonstrat ineficienţa.
În opinia directorului executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă, Victor Chirilă, relansarea reglementării transnistriene va putea fi efectuată doar dacă vor exista anumite cedări din partea ambelor părţi şi se va ajunge la un compromis privind statutul politic special al regiunii în componenţa Republicii Moldova:
"Reglementarea transnistreană este în impas. Practic, obiectivul major nu a fost atins, şi mă refer în special la lansarea negocierilor politice asupra statutului juridic al regiunii transnistrene. Deocamdată şansele ca discuţiile, negocierile să fie redemarate sunt ipotetice", a spus Victor Chirilă.
În acelaşi timp expertul susţine că Republica Moldova nu este deloc pregătită pentru a reintegra regiunea transnistreană, iar lansarea unor negocieri asupra statutului juridic special al regiunii este incertă şi chiar riscantă, mai ales că nici administraţia de la Tiraspol, dar nici autorităţile constituţionale de la Chişinău nu manifestă interes real pentru astfel de negocieri.
"Autorităţile trebuie să convină asupra unei viziuni unitare de reintegrare a ţării pe termen mediu şi lung, să elaboreze o campanie naţională de informare sistematică a societăţii de pe ambele maluri ale Nistrului despre politica sa de integrare a regiunii transnistrene", a mai arătat Chirilă.
De menţionat că doar un procent din populaţia de pe malul drept consideră că reglementarea transnistreană ar trebui să fie prioritară pentru autorităţi.