Soluţiile Ministerului Educaţiei împotriva corupţiei: cod etic şi strategie antişpagă
Codul de etică pentru sistemul de învăţământ preuniversitar va fi finalizat până la sfârşitul anului şcolar, 15 iunie, a declarat Gabriel Ispas, secretarul general adjunct al Ministerului Educaţie şi preşedintele Comisiei pentru prevenirea corupţiei în în
Articol de Flori Doman, 14 Ianuarie 2014, 16:08
Un cod etic şi o strategie anticorupţie sunt soluţiile Ministerului Educaţiei, pentru suspiciunile de corupţie din şcoli, amplificate în ultima vreme de prezentarea publică a unor cazuri în care cadrele didactice cereau bani de la elevi şi părinţi.
Secretarul general adjunct în Ministerul Educaţiei, Gabriel Ispas, a declarat marţi, la finalul unei întâlniri între reprezentanţii autorităţilor din educaţie şi directorii de şcoli, că în ultima perioadă au fost primite circa 300 de sesizări din partea părinţilor, cărora le-a recomandat să se implice în combaterea fenomenului.
"Cele mai multe sesizări se referă la fondul clasei, la implicarea învăţătorilor, profesorilor, diriginţilor în colectarea de bani, şi se referă la vânzarea materialelor auxiliare sau sugerarea unor anumite materiale de către cadrele didactice", a spus Ispas.
Ministerul Educaţiei Naţionale: Codul de Etică va fi gata până pe 15 iunie
Gabriel Ispas, secretarul general adjunct al Ministerului Educaţiei Naţionale şi preşedintele Comisiei pentru prevenirea corupţiei în învăţământul preuniversitar, a mai spus marţi că noul codul de etică pentru sistemul de învăţământ preuniversitar va fi finalizat până la sfârşitul anului şcolar, 15 iunie.
"După Strategia anticorupţie vom merge mai departe cu codul etic şi după ce vom avea feedback-ul din partea actorilor din educaţie. Am declanşat o cruciadă împotriva corupţiei din sistem. Până la sfârşitul anului şcolar, pe data de 15 iunie, să avem finalizată toată procedura. Acesta va putea fi valabil în învăţământul preuniversitar românesc 20-30 de ani. De la începutul anului avem opt sesizări privind nereguli", a spus Ispas.
Potrivit lui oficialului, Codul va stipula că persoana care a fost sancţionată nu va mai putea "niciodată" să mai facă parte din corpul profesoral.
Ispas a mai spus că în ultimele 6 luni, la linia de telefon TELVERDE pentru reclamarea actelor de încălcare a eticii în educaţie, au fost înregistrate 299 de sesizări, însă nu toate s-au confirmat.