Soluţii pentru prevenirea creșterii șomajului
Mii de persoane au rămas fără serviciu în a doua jumătate a anului, iar pentru a preveni creşterea şomajului, autorităţile organizează cursuri de formare profesională sau de recalificare.
Articol de Radio România, 09 Ianuarie 2013, 19:20
Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă anunță că 90 de mii de persoane au rămas fără serviciu în ultimele şase luni ale anului trecut, iar numărul şomerilor la nivel naţional a ajuns la aproape 500 de mii.
Şomerii care îşi găsesc cel mai greu un loc de muncă sunt persoanele care au trecut de 40-50 de ani şi au meserii fără calificare, menţionează purtătorul de cuvânt al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă.
La nivel naţional, 17 mii de persoane au rămas fără un loc de muncă în luna decembrie a anului trecut.
Principalele domenii care au dat cei mai mulţi şomeri sunt agricultura, confecţiile şi construcţiile, o situaţie de altfel paradoxală, pentru că acestea sunt şi domeniile în care agenţii economici raportează cele mai multe locuri de muncă vacante.
Totodată, judeţele care dau cel mai mare număr de şomeri sunt Vaslui, Mehedinţi şi Teleormani.
La polul opus, Ilfovul este judeţul cu cel mai mic număr de persoane care îşi caută un loc de muncă.
Cursuri de calificare, gratuite
Purtătorul de cuvânt al ANOFM, Liliana Bogdan, a declarat că este foarte important ca toate persoanele care se află în căutarea unei slujbe să participe la cursuri de formare profesională sau la cele de recalificare, pentru că astfel există şanse mai mari pentru găsirea unui loc de muncă.
"Pentru luna ianuarie 2013, ANOFM derulează un număr de 96 de programe de formare profesională pentru un număr de peste două mii de persoane. Mai mult de jumătate dintre cei care urmează cursurile respective reuşesc să şi identifice un loc de muncă după ce termină aceste cursuri", a declarat purtătorul de cuvânt al ANOMF.
Ea a menționat astfel de cursuri sunt organizate în luna ianuarie, în mai multe județe din țară.
"Cele mai multe cursuri vor fi organizate în Mureş, urmat de Braşov, Bistriţa-Năsăud, iar meseriile în care se organizează astfel de cursuri sau programe de formare profesională în ianuarie sunt: lucrători în comerţ, ospătari, operatori introducere, validare şi prelucrare date, bucătari, dar şi contabil sau inspector de resurse umane", susține Bogdan.
Cursurile de calificare sunt gratuite pentru toate persoanele care sunt înscrise în evidenţele agenţiilor de ocupare a forţei de muncă.
Cifre record ale şomajului în Uniunea Europeană
Rata şomajului în Zona Euro a atins un nivel record de 11,8% în luna noiembrie, faţă de 11,7% în octombrie, arată datele Oficiului European de Statistică, publicate la Bruxelles.
Cele mai afectate ţări sunt Spania, cu o rată a şomajului, în noiembrie, de peste 26% din populaţia activă, şi Grecia cu 26%, în septembrie, ultima lună pentru care sunt date disponibile.
La momentul noiembrie 2012, Comisia Europeană înregistra nu mai puţin de 25 de milioane de şomeri în întreaga Uniune.
Un fenomen foarte îngrijorător este şomajul în rândul tinerilor, care, în unele ţări, ajunge la 50%, iar Comisia Europeană a făcut atunci cinci recomandări statelor membre pentru îmbunătăţirea situaţiei şomerilor.
Între altele, Comisia a recomandat măsuri, cum ar fi, de exemplu, reducerea impozitelor pe venit şi a contribuţiilor la asigurările sociale pentru aceste categorii defavorizate.