Şocul alegerilor legislative din Germania
Şocul alegerilor legislative din Germania este intrarea istorică în parlament a extremiştilor de dreapta, de la Alternativa pentru Germania, care au obţinut 13% din voturi, mai mult decât preziceau sondajele
Articol de Carmen Gavrilă, 25 Septembrie 2017, 07:38
Partidul cancelarului Angela Merkel a obţinut primul loc, cu 32,9%, acesta fiind cel mai slab scor al creştin-democraţilor din 1949 şi până în prezent.
Iar socialiştii lui Martin Schultz au înregistrat cel mai mic rezultat din toată istoria lor: 20,8 la sută.
Cu cel de-al patrulea mandat de cancelar în buzunar, Angela Merkel nu poate forma decât un guvern de coaliţie, dar şi acesta va fi dificil de negociat.
Se pare că pentru Angela Merkel şi partidul său ce e mai dificil abia urmează, cancelarul a exclus varianta unui guvern minoritar şi a spus doar că în prezent există două variante de coaliţie cu partidele care vor intra în parlament, evident cu excepţia Alternativei pentru Germania, partidul de extremă dreapta cu care nimeni de pe scena politică nu vrea să aibă de-a face.
Întrebată la dezbaterea tradiţională de la televiziunea publică, după închiderea urmelor, dacă Germania va avea un guvern până la Crăciun, Angela Merkel a răspuns că ea în general este o persoană încrezătoare şi că "puterea stă în calm".
De calm este nevoie, mai ales că liderul socialiştilor Martin Schultz a anunţat deja că scorul, nu tocmai bun, al partidului său este un semnal dat de votanţi că nu trebuie să mai intre într-o coaliţie de guvernare cu conservatorii Angelei Merkel.
De exemplu socialiştii au luptat în cadrul coaliţiei pentru salariul minim garantat, însă cei mai mulţi germani tot pe Angela Merkel au lăudat-o pentru asta.
Între timp, liberalii, care, aşa cum arată acum cifrele, vor fi pe locul patru ca pondere în viitorul parlament, au anunţat că sunt dispuşi să intre în coaliţie cu creştin democraţii, dar numai dacă guvernul va avea o schimbare semnificativă de direcţie politică.
În principiu, în coaliţie ar putea intra şi ecologiştii, mai ales că Angela Merkel a luat deja câteva măsuri pe placul acestora, ca renunţarea la energia nucleară.
Cei consideraţi marii câştigători ai alegerilor sunt extremiştii de dreapta de la Alternativa pentru Germania, care vor fi al treilea cel mai puternic partid în parlament.