Soarta Guvernului Orban 2 va fi decisă luni în Parlament
După cele trei zile de audieri în comisile de specialitate, doar 4 din cei 16 miniştri propuşi au primit aviz pozitiv.
Articol de Radiojurnal, 20 Februarie 2020, 13:36
Cabinetul propus de premierul desemnat Ludovic Orban urmează să fie supus votului plenului Parlamentului, luni, pe 24 februarie.
După cele trei zile de audieri în comisile de specialitate, doar 4 din cei 16 miniştri propuşi au primit aviz pozitiv, dar votul comisiilor este consultativ.
PSD a anunţat însă că nu va participa la şedinţa de învestitură.
Social-democraţii vor să aştepte decizia Curţii Constituţionale, care se va pronunţa tot luni asupra sesizării privind un posibil conflict juridic preşedinte şi parlament privind desemnarea lui Ludovic Orban din nou în funcţia de premier.
Între timp, liberalii reafirmă că nu renunţă la alegerile anticipate, obiectiv pe care îl consideră fundamental pentru ţară.
Audierile în Parlament ale miniştrilor desemnaţi
Audierile în parlament ale miniştrilor propuşi să facă parte din guvernul Orban 2 s-au încheiat ieri după trei zile de dezbateri în comisiile reunite de specialitate.
Patru avize negative pentru Ministerele Sănătăţii, Muncii, Transporturilor şi Fondurilor Europene şi unul pozitiv la agricultură.
A fost bilanţul zilei în care nu au lipsit discuţiile tensionate şi replicile acide.
Cele mai aprinse discuţii s-au înregistrat la examinarea ministrului interimar al muncii, Violeta Alexandru, criticată dur de PSD pe mai multe subiecte, între care pensiile şi alocaţiile, realtează redactorul RRA, Iulia Gherman.
Ea le-a cerut social-democraţilor să nu mai alerteze populaţia privind modificarea legislaţiei referitoare la pensii şi a spus că voucherele care să încurajeze şcolarizarea copiilor ar putea reprezenta o alternativă pentru alocaţii.
Violeta Alexandru:În multe situaţii alocaţia este folosită pentru băutură, pentru tutun, pentru jocuri de noroc. Poate să fie un sistem de alocaţie plus voucher pentru anumite tipuri de cheltuieli.
Aviz negativ a primit şi Victor Costache, desemnat pentru un nou mandat în fruntea Ministerului Sănătăţii. El a spus că ordonanţa de urgentă privind accesul pacienţilor la servicii medicale, indiferent de furnizori, publici sau privaţi, pune pacientul în centrul sistemului sanitar.
Victor Costache:Este o modernizare a Legii 95, care are ca unic beneficiar pacientul român, dorinţa de a pune pacientul în centrul sistemului şi a ameliora parametrii de sănătate publică, deficitari în România.
Vicepreşedintele Comisiei de sănătate din Camera Deputaţilor, deputata PSD Lucreţia Roşca, i-a reamintit ministrului desemnat că personalul din sistemul sanitar, cu excepţia medicilor şi asistentelor, nu au beneficiat de majorările salariale promise.
Lucreţia Roşca: Sunteţi un guvern interimar, n-aveţi dreptul să daţi alte ordonanţe, iar deocamdată, legislativ, dumneavoastră nu puteţi aplica Legea 153.
Soarta Guvernului Orban 2 va fi decisă, luni, de plenul parlamentului, avizele obţinute săptămâna asta de miniştrii desemnaţi având doar caracter consultativ./lazard/ilapadat