SMURD, aşteptat în R. Moldova
România şi Republica Moldova au semnat un plan de acţiuni în domeniul sănătăţii. De asemnea, premierul Vlad Filat a discutat cu subsecretarul de Stat, Raed Arafat despre crearea SMURD în această ţară.
Articol de Mircea Dascaliuc, 05 Noiembrie 2012, 20:55
Ministerele Sănătăţii ale României şi Republicii Moldova au semnat, luni, la Chişinău, Planul de acţiuni 2012-2013 în domeniul sănătăţii şi ştiinţelor medicale.
Din partea României, documentul a fost semnat de subsecretarul de stat Raed Arafat, care a declarat că, până la sfârşitul anului, va fi semnat un program transfrontalier, care prevede inclusiv dotarea cu un elicopter a inspectoratelor pentru situaţii excepţionale din cele două ţări, care va interveni în judeţele de graniţă.
Ministrul Sănătăţii de la Chişinău, Andrei Usatîi a declarat la rândul său, că Republica Moldova va crea, cu sprijinul României, centre de instruire pentru modernizarea serviciului de urgenţă.
SMURD ajunge în R. Moldova
Raed Arafat s-a mai întâlnit şi cu premierul Vlad Filat, discuţiile vizând , crearea în Republica Moldova a unui serviciu similar SMURD (Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare).
Potrivit lui Filat, un astfel de serviciu de urgenţă, în Republica Moldova este necesar pentru asigurarea cu servicii calitative în caz de urgenţă.
"Suntem conştienţi de necesitatea creării unui astfel de serviciu în ţara noastră. Din discuţiile pe care le-am avut cu angajaţii Ministerului Sănătăţii, aceştia au apreciat pozitiv experienţa SMURD în gestionarea situaţiilor de urgenţă. Parteneriatul nostru în ceea ce ţine de implementarea acestui proiect va fi bazat pe acţiuni concrete, nu doar discuţii", se precizează într-un comunicat din partea guvernului moldovean
Subsecretarul de stat, Raed Arafat, a precizat la rândul său, că autorităţile române sunt interesate de acordarea asistenţei în cadrul creării SMURD pentru Republica Moldova şi a susţinut că deja ar putea fi puse în aplicare proiecte-pilot.
"Un grup de medici din Republica Moldova ar putea beneficia de o instruire la instituţiile abilitate din România, pentru a se familiariza cu modul în care este pus în aplicare serviciul unic de urgenţă. De asemenea, la Chişinău ar putea fi create două sau trei echipe-pilot de acordare a asistenţei în regimul respectiv", a declarat reprezentantul Ministerului Sănătăţii din România.
De asemenea, Raed Arafat a subliniat că se impune o bază legislativă de creare a SMURD în Republica Moldova.