Situația UMF, pe agenda senatorilor
Preşedintele Comisiei de învăţământ din Senat, Mihail Hărdău, a anunțat că situaţia de la UMF Târgu Mureş va fi analizată, marți, la nivelul acestei comisii.
Articol de Angela Bârgoan, 18 Martie 2012, 14:43
Preşedintele Comisiei de învăţământ din Senat, Mihail Hărdău, a precizat că se are în vedere identificarea prevederilor din Legea educaţiei care au dus la realizarea unei Carte care nu a fost aprobată de Ministerul Educaţiei.
"Marţi, la Comisia de învăţământ din Senat, am invitat conducerea Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior(ARACIS), precum şi conducerea aleasă şi cea care este acum în funcţie la UMF Târgu Mureş. Intenţionăm să identificăm care sunt elementele care au dus la realizarea unei Carte care nu a fost aprobată de Ministerul Educaţiei şi de ce UMF Târgu Mureş nu a luat bunul exemplu al UBB privind universitatea multiculturală”, a explicat, duminică, Mihail Hărdău, într-o conferință de presă susținută la Cluj Napoca.
Potrivit senatorului PDL, membrii comisiei pe care o conduce vor încerca să identifice dacă sunt elemente de natură legislativă care să facă obiectul unei intervenţii la nivel parlamentar.
”În caz că sunt elemente care duc la modificări ale Legii educaţiei vom face acest demers, dar trebuie să identificăm o asemenea chestiune", a menționat parlamentarul democrat-liberal.
Mihail Hărdău a afirmat, în cadrul unei conferințe de presă, că este "total nemulţumit" de actuala atitudine politică a parlamentarilor PSD şi PNL după ce, la nivelul Comisiei de învăţământ din Senat, au fost de acord cu toate prevederile care privesc minoritatea maghiară din Legea educaţiei, inclusiv cea privind universităţile multiculturale.
"Acum se dau de ceasul morţii că PDL vinde Transilvania sau trădează interesele românilor din Transilvania, ceea ce e total incorect", a subliniat Mihail Hărdău.
Senatorul PDL a mai declarat că după 22 martie se va stabili forma finală a Hotărârii de Guvern privind UMF Târgu Mureş care va fi adoptată de Guvern.
Mihail Hărdău a precizat că în 31 martie expiră termenul privind stabilirea nomenclatorului programelor de studii care generează din toamnă numărul de studenţi din universităţi finanţate din bugetul de stat şi stabileşte modul de repartizare a finanţării pe student, pentru fiecare facultate.
Conform unui proiect de Hotărâre de Guvern, aflat în dezbatere publică, Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş va avea linii cu predare în limba maghiară la specializările Medicină, Farmacie şi Asistenţă medicală generală, pentru 325 de studenţi, şi în engleză la Medicină, pentru 50 de studenţi.