Situaţia umanitară din Japonia, tot mai gravă
Situaţia umanitară din Japonia se înrăutăţeşte, ca urmare a distrugerilor semnificative provocate de cutremurul de vineri, dar şi din cauza înrăutăţirii condiţiilor meteorologice.
Articol de Sergiu Şteţ, 16 Martie 2011, 14:15
Împăratul Japoniei s-a adresat, miercuri, naţiunii, exprimându-şi "profunda îngrijorare şi condoleanţele pentru familiile victimelor".
Autorităţile au descris situaţia drept "cea mai gravă criză prin care trece Japonia, după cel de-al Doilea Război Mondial".
Împăratul Japoniei se adresează naţiunii extrem de rar, doar în momentele în care situaţia din ţară este foarte gravă.
În mesajul său către naţiune, împăratul Akihito a spus că autorităţile fac tot ceea ce este posibil pentru a evita o catastrofă nucleară, declarâdu-se profund îngrijorat de situaţie.
Împăratul Akihito a mai spus că este deosebit de afectat de greutăţile cu care se confruntă persoanele sinistrate din zonele afectate de cutremur şi de valurile tsunami care au urmat.
Conform ultimului bilanţ anunţat de autorităţile japoneze, aproape patru mii de persoane şi-au pierdut viaţa şi alte peste şapte mii sunt declarate dispărute.
Cel puţin o jumătate de milion de persoane sunt fără adăpost şi încearcă să supravieţuiască, în condiţiile unor temperaturi scăzute.
Azi-noapte a nins în mai multe zone din nordul Japoniei. Adăposturile pentru situaţii de urgenţă sunt aglomerate şi se întâmpină probleme în asigurarea necesarului de pături, alimente şi hrană.
Un oficial al Crucii Roşii Internaţionale a declarat că, cu sprijinul armatei, se depun eforturi pentru ajutarea sinistraţilor, însă oamenii nu pot supravieţui foarte mult în actualele condiţii.
În plus, există în continuare comunităţi izolate, la care se ajunge foarte greu sau nu se poate ajunge, pentru că drumurile şi podurile au fost distruse.
Echipele de intervenţie continuă să acţioneze pentru menţinerea sub control a situaţiei de la Centrala nucleară Fukushima Daiichi.
Conform Agenţiei Reuters, în cursul zilei de miercuri, s-a pompat apă în reactoarele 5 şi 6 ale centralei nucleare.
Pentru a calma opinia publică, un oficial al Guvernului de la Tokyo a dat asigurări că sănătatea populaţiei din afara zonei evacuate, pe o rază de 20 de kilometri, în jurul centralei de la Fukushima nu este pusă în pericol.
O parte a personalului Ambasadei României la Tokyo, retrasă
România a decis să retragă o parte din personalul de la Ambasada României la Tokyo, din cauza pericolului pe care îl reprezintă creşterea radioactivităţii.
Şeful diplomaţiei române, Teodor Baconschi, a precizat, miercuri, că nu există niciun român printre victimele cutremurului şi că ţara noastră ia în calcul acrodarea de asistenţă consulară inclusiv cetăţenilor moldoveni, dacă aceştia vor solicita acest lucru.
Pe de altă parte, situaţia umanitară din Japonia se agravează, pe fondul înrăutăţirii condiţiilor meteorologice. Peste 500 de mii de sinistraţi, aproape patru mii de morţi şi peste şapte mii de dispăruţi - este ultimul bilanţ al seismului, urmat de tsunami şi de exploziile de la reactoarele nucleare.