Situaţia politică, analizată în sesiune extraordinară a Parlamentului
Pe fondul protestelor de stradă care au ajuns la ziua a zecea, Parlamentul se reuneşte în sesiune extraordinară, cerută de opoziţie.
Articol de Alina Stănuţă, 23 Ianuarie 2012, 08:11
Deputaţii şi senatorii se reunesc, luni şi marţi, în sesiune extraordinară pentru a discuta situaţia politică, economică şi socială a României.
Pe site-ul www.politicaromaneasca.ro puteţi urmări transmisia LIVE AUDIO a dezbaterilor din Parlament.
Înaintea sesiunii extraordinare, programată pentru ora 13,00, reprezentanţii partidelor de la putere şi din opoziţie au programate şedinţe pentru a-şi stabili strategiile.
Solicitarea de convocare a acestei sesiuni extraordinare aparţine opoziţiei şi a fost formulată după declanşarea protestelor din Piaţa Universităţii şi din ţară.
Decizia de a-i chema pe parlamentari din vacanţă a fost luată de membrii puterii şi opoziţiei din Birourile permanente ale Camerelor.
Premierul Emil Boc a salutat convocarea legislativului în sesiune extraordinară.
Mai mult, Emil Boc a arătat că trebuie discutat dacă este mai bine să se declanşeze alegeri anticipate.
"În 2012 avem alegeri. Să avem încredere în ceea ce vor crede românii că e mai bine pentru România şi să le aşteptăm votul şi modul lor de exprimare în alegeri. Discutăm dacă e mai bine sa se facă cu două luni mai repede decât ar fi programate, dacă se declanşează mecanismul alegerilor anticipate. E de discutat", a spus Boc.
Opoziţia "forţează" anticipate
Reprezentanţii opoziţiei consideră că soluţiile pentru rezolvarea situaţiei tensionate din ţară sunt demisia actualului guvern şi alegerile anticipate, spune preşedintele PSD, Victor Ponta.
O ultimă modalitate de a provoca alegeri anticipate ar fi, după cum declara Victor Ponta sâmbătă, demisia parlamentarilor USL.
"Să stăm într-un parlament în care nici măcar, nu noi, cei de la putere nu au voie să se ridice să voteze, să stăm într-un parlament în care voturile se fraudează de către Roberta Anastase ar fi o greşeală din partea noastră, însă este o ultimă măsură, şi nu o primă măsură, şi trebuie să gândim foarte bine toţi aceşti paşi, ca să fim responsabili", a declarat Ponta.
El a mai afirmat că structurile de conducere ale PSD şi ale alianţei din care fac parte PNL şi PC vor discuta, luni, pe această temă, precum şi despre oportunitatea demisiei aleşilor locali ai USL.
Înaintea sesiunii extraordinare, şi coaliţia de guvernare, şi opoziţia îşi vor definitiva poziţiile în şedinţe separate.