Situaţia justiţiei din România, în atenţia ONU
Preşedintele Comisiei pentru drepturile omului din Senat, Gyorgy Frunda, a avut, miercuri, o întrevedere cu raportorul special al ONU pentru independenţa judecătorilor şi avocaţilor, Gabriela Knaul de Albuquerque e Silva.
Articol de Alex Olaru, 18 Mai 2011, 16:59
Gyorgy Frunda a precizat în cadrul întrevederii cu raportorul special al ONU, că procesele civile durează foarte mult în România, iar legislaţia este uneori contradictorie, cu o practică neunitară.
"Faptul că am adoptat codurile noi, care nu cred că se vor aplica din octombrie, aşa cum am prevăzut; faptul că justiţia în România este absolut independentă. I-am spus despre Consiliul Superior al Magistraturii, despre care s-a interesat şi nu înţelegea de ce nu numim cei doi membri ai societăţii civile. La rândul meu, eu i-am spus că sunt de acord cu dumneaei. Nu cred că-i bună ideea de a reduce cvorumul de la 15 la 14 printr-o ordonanţă de urgenţă, ceea ce, pe aprecierea mea, e la limita constituţionalităţii sau e neconstituţional şi că cele două partide importante - PDL, pe de o parte, şi USL, din opoziţie, pe de altă parte - ar trebui să rezolve problema aceasta şi să numim cei doi membri în proxima şedinţă a Senatului", a declarat Gyorgy Frunda.
De asemenea, senatorul UDMR a precizat că legislaţia română permite utilizarea limbii materne atât în procesele penale, cât şi în cele de natură civilă, în cazul acestora din urmă costurile serviciilor de translaţie fiind în sarcina părţilor.
Preşedintele Comisiei senatoriale a declarat că Parlamentul României a adoptat Codul civil, Codul penal, Codul de procedură civilă şi Codul de procedură penală, instrumente inerente procesului de reformare a sistemului juridic românesc, dar că ''pentru intrarea în vigoare a acestora - în luna noiembrie -, este nevoie de adoptarea unui număr important de acte normative de natură să permită aplicarea acestor coduri''.
Referindu-se la relaţia României cu Curtea Europeană a Drepturilor Omului, senatorul Gyorgy Frunda a menţionat că problema restituirii imobilelor naţionalizate şi acordarea despăgubirilor aferente sunt în continuare cele mai frecvente condamnări pronunţate de instituţia jurisdicţională de la Strasbourg a Consiliului Europei.
Întrevederea a avut loc în contextul Misiunii de informare pe care reprezentanta Naţiunilor Unite o efectuează, în perioada 17-24 mai, în România.