Situaţia din Ucraina necesită "o altă concepţie NATO pe flancul estic"
Ministrul Apărării, Mircea Duşa, susţine că trebuie să existe o concepţie schimbată a NATO faţă de ceea ce era planificat înainte de criza din Ucraina, ţinând cont de noua situaţie politico-militară din zonă.
Articol de Cătălin Purcaru, 21 Martie 2014, 13:28
În contextul îngrijorărilor legate de situaţia din Crimeea şi de impactul pe care îl poate avea şi în alte regiuni ale Europei, ministrul român al apărării, Mircea Duşa, s-a întâlnit vineri, la Bucureşti, cu omologul său polonez pentru analiză politico-militară a regiunii, cu un punct aparte: protocolul de colaborare şi parteneriat dintre cele două ţări membre NATO.
Ţinând cont de noua situaţie politico-militară din zonă, ministrul Apărării Mircea Duşa a afirmat că trebuie să existe o concepţie schimbată a Alianţei Nord-Atlantice faţă de ceea ce era planificat înainte de criza din Ucraina, referitoare la obiectivele, capabilităţile şi infrastructura Alianţei în regiune.
Mircea Duşa a subliniat că trebuie stabilite pachetele de măsuri şi crearea capabilităţilor pe flancul estic al NATO, mai ales că România şi Polonia sunt state graniţă ale Alianţei Nord-Atlantice.
Totodată, ministrul român a precizat că nu trebuie neglijate nici parteneriatele cu alte state.
"Trebuie să vedem postura strategică a NATO după 2014, forţele de răspuns NATO în această zonă şi repoziţionarea infrastructurii în această zonă. De asemenea, programul de cooperare în consolidarea forţelor aeriene la care să fie conectată şi România", a spus Mircea Duşa.
La rândul său, ministrul polonez al Apărării, Tomasz Siemoniak, a afirmat că lucrul cel mai important este ca NATO şi Uniunea Europeană să tragă concluzii din situaţia creată în vederea Summitului NATO din septembrie.
"Am indicat trei direcţii principale. NATO trebuie să fie puternic şi prezent în partea estică a Europei. Acest lucru se referă, de asemenea, la prezenţa militară a SUA în partea noastră a Europei şi al treilea punct îl constituie faptul că dorim să colaborăm şi mai strâns între ţările noastre, Polonia şi România, aprofundând şi colaborarea militară", a spus Tomasz Siemoniak.
Totodată, cei doi miniştri ai Apărării au reafirmat sprijinul, pe care România şi Polonia îl acordă Republicii Moldova pe drumul european.