Situaţia din Ucraina, analizată de şefii diplomaţiei Ucrainei şi României
Situaţia din Ucraina este analizată luni, la Kiev, de ministrul român de externe, Titus Corlăţean, cu omologul său, Andrei Deşciţa.
Articol de Alexandr Beleavski, 10 Martie 2014, 14:42
UPDATE Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, s-a întâlnit luni, la Kiev , şi cu premierul Ucrainei, Arseni Iaţeniuk şi cu omologul său, Andrei Deşciţa.
Cu această ocazie a fost semnat un acord privind creşterea măsurilor de încredere şi securitate între cele două ţări.
Ministrul ucrainean de externe, Andrei Deşciţa a mulţumit României, că sprijină integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei şi că a primit la tratament mai mulţi cetăţeni ucraineni răniţi în timpul violenţelor de la Kiev, informează corespondentul RRA, Alexandr Beleavski.
Discuţiile au avut loc pe fondul escaladării tensiunilor în Peninsula Crimeea, parte integrantă a Ucrainei, aflată sub controlul armatei ruse.
Autorităţile locale din Crimeea continuă pregătirile pentru desfăşurarea referendumului convocat pentru duminică, prin care doresc alipirea la Rusia.
Potrivit trimisului Radio România Alexandr Beleavschi, la începutul discuţiilor, ministrul ucrainean de externe a mulţumit pentru sprijinul României faţă integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei, cât şi pentru primirea la tratament, în România, a mai multor cetăţeni ucraineni răniţi în timpul evenimentelor violente de la Kiev.
Anterior acestei întâlniri, ministrul Titus Corlăţean a depus o coroană de flori în Piaţa Independenţei din Kiev, în numele României şi al poporului român.
Cu acest prilej, şeful diplomaţiei române, a amintit că ţara noastră "are experienţa Revoluţiei din 1989 şi că poporul române este solidar cu poporul ucrainean" .
Corlăţean a reafirmat sprijinul pe care România l-a acordat Ucrainei pentru integrarea în Uniunea Europeană şi în NATO.
Totodată, ministrul de externe român a pledat pentru soluţionarea paşnică a crizei şi a vorbit despre două acorduri bilaterale pe care România intenţionează să le încheie foarte rapid cu Ucraina.
"Ani de zile au fost negociate instrumente precum acest acord bilateral pentru creşterea măsurilor de încredere şi de securitate. Sper ca astăzi, dacă partea ucraineană va confirma mandatul, să semnăm acest acord, negociat foarte mulţi ani. E un moment oportun, prielnic, pe care dorim să-l punem în valoare. În egală măsură, ştiţi foarte bine, am trimis înainte de venirea mea la Kiev o echipă de negociatori pentru a accelera procesul de negociere a acordului privind micul trafic de frontieră. Sunt progrese; un punct, cel puţin, dintre cele două rămase în suspensie ani de zile a fost soluţionat. Sper ca în cursul discuţiilor de astăzi cu ministrul de externe ucrainean să găsim o soluţie bună pentru ambele părţi la cel de-al doilea subiect care nu fusese clarificat anterior şi să avem măcar parafarea sau semnarea referendumului astăzi, şi ulterior confirmarea finală", a declarat, Corlăţean, potrivit corespondentului RRA.