Situaţia din România a ajuns în dezbaterea Parlamentului European
Reuniunea de la Parlamentul European fost solicitată de grupurile PPE şi ALDE, iar europarlamentarii au cerut şi trimiterea unei misiuni de documentare în România pentru clarificarea situaţiei.
Articol de Radiojurnal, 02 Februarie 2017, 13:05
"România nu poate face paşi înapoi în drumul său spre întărirea statului de drept", a declarat astăzi în Parlamentul European prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.
Oficialitatea europeană a participat la o dezbatere privind justiţia şi statul de drept în România, organizată de legislativul de la Bruxelles.
"Este îngrijorător ce am văzut în ultimele două zile. Ordonanţa de urgenţă şi proiectul de lege ale guvernului nu pot fi interpretate decât ca un pas înapoi faţă de progresul pe care l-am văzut în ultimii zece ani şi cer insistent guvernului român să reconsidere ceea ce a făcut cu cele două acte normative", a spus Frans Timmermans.
Reuniunea de la Parlamentul European fost solicitată de grupurile PPE şi ALDE, iar europarlamentarii au cerut şi trimiterea unei misiuni de documentare în România pentru clarificarea situaţiei.
Europarlamentarul Monica Macovei, membră a Grupului Conservatorilor şi Reformiştilor europeni, a declarat că actele normative ale Guvernului sunt legi cu dedicaţie.
"Singurul lucru pe care parlamentul poate să-l facă şi trebuie să-l facă şi comisia este să ceară ca până pe 9 februarie, când intră în vigoare modificările la Codul Penal, să ceară acestui guvern să revoce tot prin ordonanţă de urgenţă acea ordonanţă de urgenţă care a modificat Codul Penal. Atât. Nicio misiune! Ce să verificaţi în misiune? După ce s-a întâmplat şi când nimic nu se mai poate întoarce?", a spus Macovei.
De cealaltă parte, europarlamentarul independent Norica Nicolai a susţinut deciziile Guvernului român.
"Astăzi la Bucureşti, domnule comisar, asistăm, sub un pretext care ţine de administrarea justiţiei, la o încercare de răsturnare a unei puteri politice legitim alese, pentru că această ordonanţă, domnule comisar, este realizată în acord cu prevederile Constituţiei României, care obligă atunci când Curtea Constituţională declară ca neconstituţionale texte de lege, acestea în 45 de zile să fie puse în acord cu legea respectivă", a spus Norica Nicolai.