Site-ul Comisiei Electorale din Moldova "nu a fost atacat"
Sistemul electronic de colectare a datelor de la secţiile de votare de pe întreg teritoriul Republicii Moldova a căzut, iar autorităţile au analizat ipoteza unui atac cibernetic.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 05 Septembrie 2010, 21:09
Secretarul general al Comisiei Electorale Centrale din Republica Moldova, Iurie Ciocan, a declarat că site-ul instituţiei nu a fost atacat, aşa cum se suspecta, ci a picat din cauza numărului mare de vizitatori, relatează Jurnal de Chişinău, în ediţia electronică de duminică.
Ciocan anunţase în jurul prânzului că sistemul electronic de colectare a datelor de la secţiile de votare de pe întreg teritoriul Republicii Moldova a căzut, adăugând că autorităţile analizează ipoteza unui atac cibernetic.
După puţin timp, sistemul electronic de colectare a datelor privind prezenţa la urne a fost repus în funcţiune.
"A fost o presupunere a noastră, care nu s-a adeverit. A avut loc doar o defecţiune internă", a explicat Ciocan.
"Numai la acest moment, pe site-ul www.voteaza.md, au fost înregistraţi 180.000 de vizitatori unici", a precizat el.
După anunţul privind defectarea sistemului de colectare a datelor despre prezenţa la vot, Partidul Comuniştilor (PCRM) acuzase guvernarea de tentativă de fraudare a rezultatului referendumului, transmite Info-Prim Neo, în pagina online.
Secretarul executiv al PCRM, Iurie Muntean, a declarat duminică, la o conferinţă de presă, că defectarea sistemului electronic este un scenariu al partidelor aflate la guvernare, care, în opinia sa, sunt nemulţumite de prezenţa redusă la vot în prima jumătate a zilei.
"Către ora 13.00, la secţii s-au prezentat puţin peste 10 la sută, o prezenţă de trei ori mai mică faţă de aceeaşi oră de la alegerile parlamentare din 29 iulie", a afirmat Muntean. Potrivit lui, sistemul a fost blocat ca să nu fie posibilă monitorizarea datelor.
Reprezentanţii PCRM, care au observatori la toate secţiile de votare din ţară, spun că efectuează o numărare paralelă a datelor.-
Cetăţenii moldoveni votează duminică în cadrul unui referendum constituţional crucial pentru viitorul ţării, referitor la alegerea directă a preşedintelui Republicii Moldova.
Scrutinul va fi considerat valabil în cazul în care la urne se vor prezenta o treime dintre alegătorii incluşi pe liste, iar şeful statului va putea fi ales prin vot direct doar dacă majoritatea celor prezenţi la referendum se vor exprima în acest sens.