Sistemul public de pensii, nesigur din 2030
Sistemul public de pensii nu va putea oferi singur venituri decente pensionarilor de după anul 2030, arată studiile prezentate astăzi de Asociaţia pentru Pensiile Private.
Articol de Bogdan Isopescu, 19 Ianuarie 2015, 13:43
În consecinţă, instituţiile financiare şi organizaţiile neguvernamentale de profil atrag atenţia guvernanţilor să nu afecteze negativ sectorul pensiilor private.
Până acum, Pilonul II al pensiilor private obligatorii, lansat în urmă cu şase ani, a avut un randament anual de 11%, iar Pilonul III al pensiilor facultative - de 8,2%.
Preşedintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat, Raluca Ţintoiu, a subliniat că datele demografice şi studiile de specialitate ar trebui să convingă populaţia de necesitatea unei pensii facultative.
"Situaţia demografică este una nu foarte strălucită, iar situaţia la pensii a românilor de vârstă medie nu va fi foarte strălucită cu Pilonul II şi Pilonul I. Prin urmare, românii ar trebui să fie preocupaţi de a-şi suplimenta aceste venituri. Vedem însă că lucrul acesta nu se întâmplă încă, nu se întâmplă la o scară mare. Probabil că educaţia este factorul care lipseşte încă", a spus Raluca Ţintoiu.
Instituţiile financiare din România şi organizaţiile non-guvernamentale de profil avertizează guvernanţii să nu intervină în sens negativ în privinţa pensiilor private, aşa cum s-a întâmplat în Ungaria şi Polonia, pentru că în caz contrar situaţia se va agrava pe termen lung pentru pensionari.