Sistemul electoral mixt, variantă legislativă în Republica Moldova
La Chişinău a fost făcut public proiectul de lege privind modificarea sistemului electoral în varianta propusă pentru lectura a doua, care este urmată de votul decisiv în legislativ.
Articol de Ala Boţan, 19 Iulie 2017, 15:33
Proiectul a generat o serie de controverse, astfel încât au fost aduse o serie de modificări faţă de varianta iniţială.
Cu toate acestea, unele partide de opoziţie intenţionează să organizeze proteste.
Proiectul presupune că alegerile parlamentare în Republica Moldova se vor desfăşura în baza aşa-numitului sistem electoral mixt.
Astfel, 50 de deputaţi vor fi aleşi pe liste de partid la fel ca în prezent, iar ceilalţi 51 - în circumscripţii uninominale.
Acestea vor fi create inclusiv pentru regiunea transnistreană, doar că locuitorii din stânga Nistrului vor putea vota în secţii amplasate pe teritoriul controlat de autorităţile constituţionale.
Autorii mai propun micşorarea pragului de acces în parlament pentru blocurile electorale - până la 8%. Şi numărul minim de semnături pentru înregistrarea candidaţilor în circumscripţiile uninominale este redus de la 600 la 500, iar femeile candidate vor colecta de două ori mai puţine semnături.
Totodată, partidele care vor promova femei vor fi stimulate financiar.
A fost redus de patru ori şi plafonul minim de donaţii pentru concurenţii electorali.
Amintim să proiectul a fost expertizat de Comisiade la Veneţia, care a concluzinat că, în situaţia actuală, modificarea sistemului electoral nu este recomandabilă, iar Uniunea Europeană i-a cerut Chişinăului să respecte concluzia Comisiei.
De asemenea, iniţiativa promovată de actuala guvernare şi de Partidul Socialiştilor, susţinător al preşedintelui pro-moscovit Igor Dodon, a fost criticat de opoziţie şi societatea civilă, care au organizat proteste faţă de modificarea sistemului electoral.