Sistemul de asistență socială, dominat de "fraude și erori"
Ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu, susţine că, aproximativ opt milioane de români primesc asistenţă socială de la stat şi admite că există multe fraude și erori în sistem.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 16 Septembrie 2011, 16:00
Ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu, a declarat într-un interviu acordat Radio România Actualități, că actualul sistem de asistenţă socială este dominat de nereguli.
"Două-trei miliarde de lei pe an se duc in aceste fraude si erori din sistemul asistenței sociale" , a declarat ministrul Lăzăroiu.
El a mai spus că potrivit legii existente, există persoane care nu ar trebui să primească asistență socială.
"Marea problemă e că sunt în sistem persoane care primesc aceste ajutoare, deși conform criteriilor, nu ar trebui să primească, aşa cum sunt oameni excluși, care ar merita să fie ajutaţi , dar nu sunt din cauza barierelor create de sistem în timp", a spus Lăzăroiu.
Potrivit unei estimări a ministrului, există aproximativ opt milioane de titulari de dosare de asistenţă socială
În opinia sa, noua lege a asistenței sociale va ajuta Ministerul să estimeze câţi asistați sociali există cu adevărat în România şi care e volumul pierderilor din fraude şi erori.
Noua lege a asistenței sociale pune ordine în sistem
Ministrul muncii a spus că prin noua lege se dorește o asistenţă socială modernă și că noul proiect al legii pune ordine în sistem.
"Actualul cadrul legislativ, nu e o invenție a noastră, a fost discutată cu experţi ai Băncii Mondiale , am luat din experienţa mai multor ţări care şi-au pus ordine in sistemul de aistenţă socială", a precizat Lăzăroiu.
Comentând faptul că Legea asistenței sociale a fost amânată de plenul Senatului, ministrul muncii a spus că prin această amânare există riscul ca România să nu respecte termenul din acordul cu finanțatorii internaționali, care au cerut ca această lege să fie adoptată până în septembrie.
Astfel, România riscă să își piardă credibilitatea.
"Cel mai de preț lucru e credibilitatea României, atât de greu câştigată cu măsurile de austeritate", susține Lăzăroiu.
El a precizat că amânarea adoptării Legii asistenței sociale se poate datora şi puterii care a lipsit de la dezbateri, dar și opoziţiei care a respins-o.
"Amânarea a fost făcută pe fondul absenteismului, cu votul opoziţei", precizează Lăzăroiu .