Sistemul antirachetă de la Deveselu "nu încalcă Tratatul privind Fortele Nucleare Intermediare"
MAE precizează că tratatul respectiv se referă la rachete care vizează ţinte aflate la sol şi nu se aplică dezvoltării şi testării interceptorilor care urmăresc ţinte în aer, cum este scutul american.
Articol de Carmen Gavrilă, 13 Octombrie 2015, 10:28
Ministerul român de externe afirmă că sistemul antirachetă de la Deveselu nu incalcă Tratatul privind Fortele Nucleare Intermediare, aşa cum susţin responsabili de la Moscova.
Ministerul a explicat că tratatul respectiv se referă la rachete care vizează ţinte aflate la sol şi nu se aplică dezvoltării şi testării interceptorilor care urmăresc ţinte în aer, cum este scutul american.
"Acuzele cu privire la încălcarea Tratatului INF (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty) prin amplasarea facilității antirachetă Aegis Ashore la Baza militară Deveselu sunt nefondate. Prevederile acestui tratat vizează rachete care angajează ținte la sol. Tratatul nu se aplică dezvoltării și testării interceptorilor care angajează ținte aflate în aer, cum sunt interceptorii SM-3 tip I B care vor fi amplasați la facilitatea antirachetă din cadrul Bazei militare Deveselu. În același timp, sistemul Aegis Ashore nu a fost și nu va fi testat pentru a lansa alt tip de interceptori decât cei folosiți pentru angajarea țintelor aeriene", precizează MAE.
Potrivit sursei citate, "acordul dintre România și Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România" prevede că interceptorii sunt non-nucleari, iar tipul acestora nu poate fi schimbat. Pe fondul proliferării amenințărilor balistice și a interesului continuu al actorilor statali și non-statali de a testa și dezvolta rachete balistice, dezvoltarea capabilității NATO de apărare împotriva rachetelor balistice, care va include componenta europeană a sistemului antirachetă al SUA şi, deci, şi baza Deveselu, reprezintă o modalitate de consolidare a apărării colective la nivel Aliat, de creștere a stabilității și securității regionale și internaționale. Această capabilitate de apărare pur defensivă nu vizează Federația Rusă, așa cum a fost comunicat în repetate rânduri de partea română şi de partea americană, ci amenințări cu rachete balistice din afara spațiului euro-atlantic".
Autorităţile de la Bucureşti reacţionează astfel la declaraţiile şefului pentru controlul armamentului din Ministerul rus de externe, potrivit căruia sistemul care urmează să fie instalat pe teritoriul României ar încălca înţelegerile ruso-americane de la sfârşitul războiului rece.
Demnitarul rus a cerut Statelor Unite şi României să renunţe la proiect până nu este prea târziu, pentru că riscă să pericliteze securitatea internaţională.