Sistemul alegerilor locale, premieră electorală
Partidele îşi adaptează strategiile electorale la noul sistem de votare din scrutinul local de la 10 iunie ţinând cont de faptul că pentru prima oară primarii, consilierii şi preşedinţii de consilii judeţene vor fi aleşi într-un singur tur.
Articol de Bogdan Isopescu, 14 Martie 2012, 14:43
Este momentul în care toate partidele fac calcule şi aşteaptă măsurători sociologice pentru a-şi nominaliza ultimii candidaţi.
Reprezentanţii USL declarau că săptămâna viitoare vor urmează să facă anunţul cât de curând.
De cealaltă parte, PDL şi UNPR negociază încă un protocol de susţinere reciprocă în alegeri.
Pentru partide, alegerile locale sunt extrem de importante pentru că primarii sunt un vector electoral pentru parlamentarele din toamnă.
Teoretic, alegerea primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene într-un singur tur avantajează pe cei care ocupă deja aceste funcţii, iar aici PDL şi PSD ar avea cel mai mult de câştigat.
Nu este însă şi o certitudine acest fapt pentru că respectivii au putut avea o activitate bună sau slabă din diferite motive.
Duşa: Primarii PSD dezavantajaţi
Liderul deputaţilor PSD Mircea Duşa, consideră că primarii PSD sunt dezavantajaţi pentru că nu au beneficiat de sprijin financiar.
"Unii primari sunt de mult în funcţie. Nu au beneficiat în ultimii ani de sprijin financiar pentru a-şi rezolva problemele /.../ gospodăreşti pentru că banii au fost alocaţi doar pe criterii politice şi aţi văzut că în majoritatea hotărârilor de guvern banii au fost alocaţi pentru primăriile PDL, UDMR şi celor care sprijină guvernarea. Lucrurile sunt destul de complicate" a spus Duşa.
Liderul PSD a mai subliniat că de multe ori calculele electorale pot fi şi mai complicate atunci când ai de a face cu persoane instabile din punct de vedere politic, cu alte cuvinte, oameni care îşi tot schimbă partidul invocând interesul public în funcţie de conjunctură.
De exemplu, mulţi primari au ajuns în ultima vreme la UNPR.
"UNPR s-a umflat aşa peste măsură, poate unii se mai şi răzgândesc. Entuziasmul le-a mai dispărut" a afirmat Duşa.
Toader: PDL vrea cu UNPR protocol pentru fiecare organizaţie locală
Acelaşi UNPR este subiect de discuţii în interiorul PDL, pentru că democrat-liberalii ar fi vrut să semneze un protocol de susţinere reciprocă în alegeri, protocol care este încă sub semnul întrebării.
Mircea Toader, liderul deputaţilor PDL susţine că PDL vrea să realizeze un protocol cu UNPR cu fiecare organizaţie locală, în parte.
"Noi încercăm să-l realizăm şi la nivel local cu fiecare organizaţie în parte, în funcţie şi de potenţialul pe care îl are UNPR. De la organizaţie la organizaţie, aşa cum a declarat UNPR, ei doresc să meargă separat, cu liste proprii şi candidaţi proprii. Dar e posibil, în anumite judeţe, în anumite organizaţii unde există un potenţial echilibrat, să facem şi astfel de alianţe cu susţinerea unui singur candidat", a spus Toader.
Zilele trecute, conducerea PDL dădea liber filialelor pentru astfel de alianţe judeţene.
"La discuţiile din Colegiul Director a reieşit că aproape 20 de organizaţii pot să facă asemenea alianţe. Termenul pe care l-a dat Colegiul Director este până la sfârşitul acestei săptămâni, nu e niciun fel de constrângere în alegerea partenerilor, în funcţie de potenţialul electoral pe care îl are fiecare formaţiune politică în această alianţă" a explicat liderul PDL.
În principiu, partidele de la putere ar trebui să se susţină reciproc, aşa cum este cazul celor din opoziţie, chiar dacă opoziţia pare deschisă către orice colaborare, cu excepţia PDL.