Sindicatetele şi patronatele au bătut palma pe noul Contract Colectiv de Muncă
Noul contract colectiv de muncă prevede două salarii minime - unul pentru angajatorii din mediul privat, altul pentru bugetari.
Articol de Daniela Mănuţă, 17 Decembrie 2010, 14:30
Sindicatele şi patronatele au semnat, vineri, noul contract colectiv de muncă.
Acesta prevede ca salariul minim brut să fie de 700 de lei.
Salariul minim este obligatoriu pentru angajatorii din mediul privat.
În domeniul bugetar, salariul minim brut este cel stabilit de guvern: 670 de lei.
Salariile angajaţilor din sistemul bugetar sunt calculate în funcţie de salariul minim stabilit de guvern.
Salariul minim este baza de calcul pentru diverse ocupaţii. De exemplu, conform contracului colectiv de muncă, muncitorii calificaţi au un coeficient de salarizare de 1,1. Adică nu pot fi plătiţi cu mai puţin de 770 de lei.
Coeficientul de salarizare pentru angajaţii în posturi care necesită studii superioare este de 1,72, adică aceştia trebuie plătiţi cu cel puţin 1.200 de lei.
Nouă grilă de coenficienţi de salarizare va aduce creşteri importante de salarii pentru anumite categorii, consideră preşedintele UGIR 1903, Cezar Corâci.
"Să stimulăm acea verigă foarte importantă pentru orice economie, pe maiştri care sunt pe punctul de a dispare în economia românească care vor avea o creştere într-adevăr semnificativă de salariu. Diferenţa este: 1,3x6 era salariu vechi, asta înseamnă 780, iar salariul nou este 1,3x7 - 910 ron, este o diferenţă mare. Pentru cei cu studii superioare, nivelul de salarizare să rămână cel actual, nivelul minim să rămână cel actual în valoare absolută: 1.200 ron", a spus Cezar Corâci.
Salariul minim brut de 700 de lei este obligatoriu pentru angajatorii din mediul privat.
În domeniul bugetar, salariul minim brut stabilit de guvern este de 670 de lei.
"Din păcate, avem încă pentru anul 2011, este un an cu două salarii minime pe economie, asta e situaţia", a spus Romulus Niţă, vicepreşedintele Confederaţiei sindicale Cartel Alfa.
Contractul colectiv de muncă are valabilitate de 4 ani. Este însă obligatoriu ca anual să se renegocieze programul de lucru, timpul, condiţiile de muncă şi salariul minim. Pentru a putea fi aplicat de la începutul anului, contractul colectiv de muncă trebuie înregistrat la Ministerul Muncii.