Sindicatele susţin că noul Cod al Muncii va genera probleme salariaţilor
Cei mai mulţi lideri sindicali se declară nemulţumiţi de modificările pe care Executivul vrea să le aducă Codului Muncii, doar CNSRL Frăţia are o atitudine diferită de ceea a majorităţii sindicale, referitor la Codul Muncii.
Articol de Petruţa Obrejan, 22 Februarie 2011, 19:18
Din cele cinci mari confederaţii sindicale, una pare, însă, a avea o poziţie diferită şi se arată, oarecum, mulţumită de intenţiile şi acţiunile Executivului.
E vorba de CNSLR Frăţia, iar liderul Marius Petcu spune că, datorită unuia din partidele aflate la putere, negocierile cu Guvernul au fost deblocate.
Marius Petcu mai susţine că, în acest fel, ar fi fost îndeplinite condiţiile din angajamentul semnat între CNSLR Frăţia şi UNPR, iar dacă ele vor fi respectate în continuare, ideea că s-a îndepărtat de poziţia sindicală comună nu l-ar deranja prea tare.
Restul centralelor sindicale nu renunţă la a ieşi în stradă, pentru că noul Cod al Muncii nu ar aduce decât necazuri, pentru angajaţi.
În plus, viitoarele reguli vor fi valabile numai dacă angajaţii fac parte dintr-un sindicat, ceea ce va lăsa pe dinafară milioane de sindicaţi, susţine preşedintele Confederaţiei Sindicatelor Democratice, Iacob Baciu.
"În condiţiile în care se merge pe o asemenea formulă, cei care nu sunt membri de sindicat nu beneficiază de prevederile negociate în contractul colectiv. În plus, la noi, în România, în momentul de faţă, nu se încheie contracte colective de muncă acolo unde sunt societăţi cu minim 20 de salariaţi. Ca atare, ei rămân descoperiţi complet şi nu li se aplică nicio prevedere a contractului naţional sau a contractului pe ramură. În momentul în care se desfiinţează contractul naţional şi contractul de ramură, e o dereglementare totală de aşa manieră încât salariatul în instanţă nu va mai avea şansă să câştige, vreodată, drepturile pentru care a muncit", a explicat Iacob Baciu.
În privinţa menţinerii contractelor colective, Iacob Baciu s-a arătat sceptic şi a afirmat că în momente de mari nemulţumiri, majoritatea parlamentară poate schimba oricând legea.
"Eu nu cred că este normal şi noi am militat ca în Codul Muncii să fie menţionate nişte principii clare, în care să se spună că se menţin contractele naţionale, contractele pe ramură, pentru că în Constituţie e definit clar că preţul forţei de muncă se negociază prin acorduri şi contracte. Atâta timp, cât noi desfiinţăm contractele de muncă la nivel naţional şi la nivel de ramură, e o dereglementare totală şi, practic, salariatul rămâne, de fapt, la nivelul societăţii, cu contractul individual de muncă.