Sindicatele susţin adoptarea unui sistem progresiv de impozitare
Delegaţia partenerilor creditori externi ai României a discutat cu reprezentanţii ANAF, cu cei ai Băncii Naţionale şi cu membri ai sindicatelor despre posibilităţile de relaxare fiscală.
Articol de Iulian Olescu, 24 Ianuarie 2014, 18:51
Membrii sindicatelor au solicitat ca eventualele măsuri de relaxare fiscală de care ar putea beneficia angajatorii să-şi găsească un corespondet şi în ceea ce-i priveşte pe angajaţi.
Sindicaliştii au spus că sunt de acord cu reducerea cu cinci puncte procentuale a contribuţiilor de asigurări sociale, însă au precizat că o astfel de măsură ar fi benefică numai dacă se face proporţional şi la angajator şi la angajat şi dacă nu este însoţită de alte măsuri care să afecteze economia.
Ei dat drept exemplu în acest sens, acciza suplimentară pe carburanţi sau costurile impuse pentru promovarea energiilor regenerabile.
Bogdan Hossu, preşedintele Cartel Alfa, a precizat că sindicatele le-au spus reprezentanţilor FMI că susţin renunţarea la cota unică de impozitare şi adoptarea unui sistem progresiv de taxare a veniturilor.
"Susţinem desfiinţarea cotei unice şi introducerea impozitării diferenţiate a veniturilor, deoarece numai în acest fel se poate încuraja formarea unei clase de mijloc în România. De asemenea, dacă se va realiza o reducere de 5 puncte procentuale a contribuţiei la asigurări sociale, atunci acest demers trebuie operat jumătate la angajaţi, jumătate la angajatori", a spus liderul Cartel Alfa.
Sindicatele au atras atenţia şi asupra pericolului reprezentat de reducerea de către BNR a rezervelor minime obligatorii pentru bănci, deoarece măsurile similare aplicate în 2009, spun ei, nu au condus decât la ieşirea de capital din ţară, la scumpirea creditării şi la presiuni în sensul deprecierii leului.
În sfârşit, sindicaliştii cer şi creşterea salariului minim, deoarece menţinerea sa artificială /.../, după opinia lor, conduce la situaţia în care aproape jumătate dintre salaraţii din România au un nivel al veniturilor sub cel mediu garantat pe membru de familie şi, deci, intră în categoria persoanelor asistate social, iar statul nu are decât de pierdut, informează redactorul RRA.