Sindicatele solicită Guvernului stabilirea salariului minim pe economie
Marţi a fost reluat dialogul social între guvern, sindicate şi patronate, după ce partenerii sociali au acuzat în repetate rânduri executivul că nu ţine cont de părerile lor.
Articol de Petruţa Obrejan, 01 Noiembrie 2011, 17:05
Liderul sindical, Bogdan Hossu, susţine că guvernul merge pe o formulă pesimistă a construcţiei bugetare pe anul viitor şi ar putea lua în calcul lărgirea bazei de impozitare în 2012.
Emil Boc le-a spus partenerilor sociali la şedinţa Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social că proiectul de buget pentru 2012 va fi unul prudent, iar viitoarea construcţie bugetară se va axa pe investiţiile prioritizate şi locuri de muncă.
Potrivit liderului sindical Bogdan Hossu, o prioritate o reprezintă stabilirea salariului minim pe economie şi legea salarizării pentru anul viitor.
"Se doreşte stabilitate fiscal-begetară, deci nu vor exista modificări în structura bugetului de stat, legate de politica fiscală, urmând să vedem sau să se facă o dezbatere pe strategia politicii fiscale fără creşteri de taxe şi impozite neanunţate, dar cu o posibilă lărgire a bazei de impozitare", a declarat Bogdan Hossu.
De asemenea, Hossu a mai amintit că guvernul ia în calcul o marjă de creştere economică pe anul 2012 pozitivă, dar mult mai mică faţă de estimările iniţiale, şi discută posibilitatea lărgirii bazei de impozitare prin taxarea suplimentară a averilor mari.
"Previziunile sunt corectate, sunt corectate atât la nivelul Uniunii Europene, cât şi la nivelul nostru şi, din acest punct de vedere, se merge pe o marjă pesimistă, însă real pozitiv, dar mult mai mică decât estimată iniţial", a spus Hossu, întrebat în legătură cu prognoza de creştere economică luată în calcul de premierul Emil Boc pentru bugetul pe anul 2012.
În opinia preşedintelui UGIR 1903, Cezar Corâci, salariul minim brut pe economie nu ar trebui să mai crească faţă de nivelul înregistrat în acest an.
"Nu aş milita pentru o creştere a salariului minim, ci l-aş lăsa la nivelul dialogului între sindicate şi patronate, la nivelul fiecărei întreprinderi, pentru că trebuie să plecăm de la ideea că oricine are resurse îşi va încuraja salariaţii crescând salariul", susţine Cezar Corâci.
În maximum o săptămână Consiliul Naţional de Dialog Social Tripartit îşi va stabili regulamentul, după care va discuta construcţia bugetului de stat pentru anul viitor.
A fost prima întâlnire a Consiliului Naţional Tripartit, un organism nou înfiinţat al cărui scop e tocmai cel de a găsi o cale de comunicare între cele trei părţi.
Consiliul Naţional Tripartit pentru dialog a fost prezidat de şeful executivului, Emil Boc şi a reunit deopotrivă reprezentanţii guvernului desemnaţi de premier, preşedinţii principalelor confederaţii sindicale şi patronale reprezentative la nivel naţional, reprezentantul Băncii Naţionale, precum şi preşedintele Consiliului Economic şi Social, Florian Costache.