Sindicatele solicită anularea reducerii cu 25 la sută a salariilor
Sindicatele vor revenirea la veniturile bugetare dinaintea reducerii cu 25 la sută, în timp ce analiştii spun că nu este posibil.
Articol de Iulian Olescu, 16 Noiembrie 2010, 15:16
Sindicatele au solicitat la o dezbatere organizată de Financiarul şi Săptămâna Financiară, două publicaţii de specialitate, revenirea la veniturile bugetarilor dinaintea reducerii cu 25%.
Înaintea discuţiilor din coaliţie cu privire la viitoarea Lege a salarizării care ar urma să stabilească şi termenii eventualelor majorări salariale de anul viitor, reprezentanţii bugetarilor au atras atenţia că diminuarea veniturilor a fost, în practică, mult mai mare decât cele 25 de procente.
Analiştii economici prezenţi la dezbatere au arătat, însă, că bugetul României nu are cum să ofere o perspectivă încurajatoare pentru salariaţii din sectorul public, ba mai mult, aparatul bugetar trebuie redus în continuare.
Opiniile exprimate au fost foarte diferite în funcţie de categoria din care au făcut parte diferiţii vorbitori.
Sindicaliştii au cerut revenirea la nivelul salariilor de dinainte de 1 iulie, subliniind şi faptul că scăderile de venituri au fost, de fapt, mult mai mari decât 25% prin tăierea altor sporuri, beneficii şi avantaje de care beneficiau.
La rândul lor, analiştii financiari au punctat faptul că ajustarea de venituri din sectorul de stat era inevitabilă din cauza faptului că românii au cheltuit în anii precedenţi mai mult decât îşi puteau permite, pe baza intrărilor de capital străin în România.
Pe fondul crizei, aceste intrări s-au oprit şi acum era absolut necesară o compensare.
În opinia analiştilor, o revenire la veniturile din 2009 în sectorul de stat, nu s-ar putea realiza decât progresiv şi numai în condiţiile ajustării facturii sociale şi ale restructurării aparatului public, inclusiv prin reduceri importante de personal.
Alte variante prezentate ar mai fi eficientizarea colectării veniturilor la buget, utilizarea mai bună a fonudurilor europene şi o ierarhizare a investiţiilor publice realizate în beneficiul economiei reale.
Reprezentanţii sindicatelor poliţiştilor şi vameşilor au propus o lege care să impună penalizări foarte aspre pentru cei care controlează firmele în legătură cu fenomenele de evaziune fiscală dacă nu îşi fac datoria, dar şi o salarizare potrivită pentru acest personal care să nu îi îndemne să cedeze tentaţiilor corupţiei.