Sindicatele şi patronatele revin la masa dialogului social
Sindicatele şi patronatele se pregătesc să negocieze cu guvernul pe tema Codului Muncii.
Articol de Petruţa Obrejan, 23 Decembrie 2010, 23:14
Săptămâna viitoare vor fi reluate discuţiile, după ce, zilele acestea, sindicatele şi patronatele şi-au desemnat experţii care să-i reprezinte.
Asta, după ce atât sindicatele, cât şi patronatele au fost nemulţumite de proiectul de modificare a Codului Muncii pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Muncii.
Sindicatele spuneau că drepturile salariaţilor ar fi grav afectate, în timp ce patronatele s-au plâns că nu au fost şi ele consultate. Totuşi, cele două părţi au păreri diferite în privinţa Codului Muncii.
Sindicaliştii ar vrea ca acestea să rămână neschimbat, în timp ce patronatele vor modificări în favoarea angajatorului.
Patronatele, sindicatele şi guvernul au reluat discuţiile legate de modificarea Codului Muncii şi celelalte legi care reglementează dialogul social.
Negocierile vor fi făcute la nivel de comisii tehnice, urmând ca până la 21 ianuarie să găsească soluţii comune în ceea ce priveşte Codul Muncii.
Reprezentanţii patronatelor susţin că este nevoie ca noul cod să corespundă legislaţiei europene.
"Codul Muncii trebuie să răspundă acestei cerinţe moderne şi extrem de percutante la nivelul Europei, flexibilizarea forţei de muncă. Or, acest lucru nu se poate face decât în corelaţie cu ceea ce sindicatele doresc. Deci vor fi negocieri în principal pe flexibilitatea forţei de muncă. În acelaşi timp, Codul Muncii trebuie să păstreze un echilibru între angajator, care este patronatul, şi angajat, reprezentat de către sindicate, iar aici, undeva la mijloc, trebuie să ne întâlnim", a precizat Dan Matei Agathon, purtătorul de cuvânt al Alianţei Confederaţiilor Patronale din România.
La negocierile de săptămâna viitoare vor participa şi sindicatele, însă acestea îşi menţin în continuare punctul de vedere referitor la Codul Muncii şi spun că, dacă acesta va fi adoptat în forma actuală, angajaţii vor fi lipsiţi de anumite drepturi pe care le au în rpezent.
"Dreptul la grevă, pe care îl elimină prin faptul că, în momentul în care intră în grevă, contractul lui individual de muncă poate să fie suspendat de către angajator. Este o procedură care nu le va mai permite salariaţilor să activeze. A doua chestiune: utilizarea artificială pe perioada de probă a multor lucrători, tocmai ca să beneficieze de o reducere a salariilor pe această perioadă şi pentru a-l determina pe lucrător să lucreze sub presiunea dării afară din postul respectiv", a afirmat Bogdan Hossu, preşedintele Cartel Alfa.
Actul normativ de modificare a Codului Muncii este în dezbatere publică până pe 21 ianuarie 2011.