Sindicatele se pregătesc de proteste
Sindicatele se pregătesc din nou de proteste, nemulţumite de Codul de dialog social, pe care guvernul l-a trimis, deja, spre aprobare la Consiliul Economic şi Social, înainte de finalizarea negocierilor cu sindicatele şi patronatele.
Articol de Diana Domenico, 06 Aprilie 2011, 10:45
Liderii sindicali şi patronali, care s-au retras de la negocieri, au acuzat conducerea Ministerului Muncii de mimarea dialogului social şi de afişarea unui dispreţ total faţă de partenerii sociali.
"Ne-am făcut datoria şi am venit şi azi la aşa-zisul dialog social. De ieri (luni, n.r.) am anunţat că dacă nu se retrage proiectul de la CES nu avem ce discuta, pentru că în felul acesta este sigur nu se ia în considerare nicio propunere a noastră. Am solicitat să demonstreze că a fost retras (proiectul Codului de Dialog Social din CES, n.r.) şi ni s-a zis că nici nu se va întâmpla acest lucru, ceea ce înseamnă că nu vor ţine cont de amendamente", a declarat, marţi, vicepreşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale "Cartel Alfa", Liviu Apostoiu, după discuţiile de la Ministerul Muncii.
Vicepreşedintele CNSLR Frăţia, Sorin Stan, a declarat că reprezentanţii confederaţiilor sindicale nu se vor prezenta la şedinţa CES şi se vor consulta cu o echipă de avocaţi, pentru a analiza articolele din proiectul de lege şi a se adresa ulterior instanţei.
"Tot ce vom putea ataca, vom ataca pentru a intra într-o relaţie normală a dialogului social", a adăugat Sorin Stan.
În acest context, ei au declarat că nu se vor prezenta în şedinţa de joi a Consiliului Economic şi Social pentru a da un aviz proiectului.
În plus, vor fi convocate consiliile naţionale ale tuturor confederaţiilor sindicale pentru a se stabili acţiunile sindicale viitoare.
Pe de altă parte, unii reprezentanţi ai Alianţei Confederaţiilor Patronale din România regretă blocarea dialogului social şi retragerea sindicatelor şi patronatelor de la discuţii, invitându-i separat pe liderii confederaţiilor sindicale la o întâlnire în care să se analizeze toate amendamentele propuse.
Ministrul muncii, Ioan Botiş, declara luni că trimiterea proiectului în CES nu ar trebui să împiedice continuarea negocierilor, întrucât propunerile mai pot fi luate în calcul.
Totodată, el a mai precizat că nu exclude ca legea să fie adoptată prin asumarea răspunderii guvernului.