Sindicatele picheteaza sediile partidelor
Sindicaliştii pichetează , de joi până sâmbătă, birourile parlamentare din ţară pentru a-i sensibiliza pe parlamentari să voteze moţiunea de cenzură iniţiată de Alianţa PSD+PC.
Articol de Simona Mihăescu, 10 Iunie 2010, 10:50
Nemulţumirile sindicaliştilor sunt legate, în principal, de tăierile de salarii şi pensii pe care le propune Guvernul Boc, dar şi de anunţatele disponibilizări din sectorul bugetar.
Confederaţiile sindicale pregătesc un protest cu 20.000 de oameni, la Parlament, în 15 iunie, când ar urma să fie votată moţiunea de cenzură împotriva Guvernului.
Sindicaliştii vor să facă atunci un lanţ uman în jurul Palatului Parlamentului.
Totodată, în ziua votării moţiunii de cenzură, bugetarii din toate sectoarele vor să intre în grevă generală.
Protestele continuă până sîmbătă
Miercuri, sindicaliştii au protestat la Parlament pentru a treia zi consecutiv.
Aproape 400 de sindicalişti au protestat la Parlament, atât la intrarea spre Camera Deputaţilor, cât şi la Senat, faţă de reducerea salariilor şi a pensiilor.
Aceştia au cerut, ca şi în zilele trecute, demisia preşedintelui Traian Băsescu şi a Guverului Boc, pe care îi acuză de sărăcirea populaţiei prin reducerea salariilor şi a pensiilor.
Sindicaliştii au făcut apel către parlamentari să voteze moţiunea de cenzură şi le-au transmis că atunci când va fi luată în discuţie vor face un lanţ uman în jurul Palatului Parlamentului, iar dacă nu vor ţine cont de solicitările sindicaliştilor şi pensionarilor, înseamnă că "nu sunt oameni şi nu-şi merită locul din Parlament".
Sindicaliştii au scandat "Jos Guvernul Boc", "Demisia" şi "Jos Băsescu". Aceştia au cerut şi demisiile miniştrilor Elena Udrea, Cătălin Predoiu şi Gabriel Oprea.
"Pentru că sunteţi o doamnă şi nu vrem să vă jignim, vă cerem să vă daţi demisia", i-au transmis sindicaliştii Elenei Udrea.
La protestul de la Parlament a venit şi liberalul Ludovic Orban, care a discutat cu protestatarii.
Tărilerile de salarii şi pensii, principala nemulţumire
Confederaţiile sindicale au început protestele la Parlament luni, când Guvernul şi-a angajat răspunderea pentru cele două proiecte de lege care prevăd, printre altele, reducerea salariilor bugetarilor cu 25 la sută şi a pensiilor cu 15 la sută.
Sindicaliştii au continuat, marţi şi miercuri, protestele de la Palatul Parlamentului, cerând Guvernului să renunţe la reducerea salariilor şi a pensiilor, iar parlamentarilor să nu aprobe măsurile de austeritate pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea şi să îi sprijine pe cei care i-au ales prin votarea moţiunii de cenzură la adresa Executivului depusă de Opoziţie.
Premierul Emil Boc a venit, luni, în faţa Parlamentului, pentru angajarea răspunderii Guvernului pentru două proiecte de lege care prevăd, printre altele, reducerea salariilor bugetarilor cu 25 la sută şi a pensiilor cu 15 la sută.
PSD a depus, luni, moţiunea de cenzură cu titlul "Opriţi genocidul social!, semnată de 120 de parlamentari social-democraţi.
Moţiunea de cenzură va fi citită miercuri şi dezbătută şi votată în 15 iunie, de la ora 10.00.
Conform proiectului de moţiune prezentat luni de PSD, textul însumează 17 pagini de critici la adresa Guvernului şi argumente împotriva reducerii salariilor şi pensiilor.
În text se apreciază că reducerile de salarii şi pensii nu reprezintă "soluţia corectă", se impută faptul că, de fapt, "cancerul bugetar" este reprezentat de "clientela portocalie", se face referire la "dictatura cu repetiţie" şi se exemplifică criza multiplă - economic, socială, politică şi morală - prin care Guvernul Boc 3 şi-a continuat "opera ediţiilor sale anterioare".
Totodată, se precizează că încrederea naţiunii în Guvern a dispărut şi că măsurile de austeritate decise de Guvern nu sunt unele anticriză, ci unele pe care le-ar face "un chirurg măcelar". În acest sens, preşedintele Băsescu şi premierul Boc sunt acuzaţi că au procedat "cam ca nişte clone ale doctorului Ciomu", tăind masiv ca să oprească hemoragia.
Liderul grupului PDL din Camera Deputaţilor, Mircea Toader, a declarat, luni, că parlamentarii democrat-liberali au decis, prin vot, cu o majoritate "covârşitoare", susţinerea Guvernului şi respingerea moţiunii de cenzură, fiind doi parlamentari care s-au abţinut.
Liderul UNPR, Gabriel Oprea a precizat că partidul său este solidar cu Guvernul, iar parlamentarii acestei formaţiuni nu vor vota moţiunea de cenzură a opoziţiei.
Preşedintele UDMR, Marko Bela, a dat asigurări că parlamentarii Uniunii vor vota "disciplinat" împotriva moţiunii de cenzură, conducerea aceste organizaţii optând ca senatorii şi deputaţii UDMR să rămână în plen cu ocazia votului.