Sindicatele nu sunt de acord cu salariul minim de 800 de lei
Sindicatele şi Patronatele au păreri diferite în legătură cu modul în care vor fi cheltuiţi banii din bugetul pe 2013.
Articol de Iulian Olescu, 12 Ianuarie 2013, 10:15
Reprezentanţii patronatelor vor soluţii, termene concrete şi precizări clare despre modul în care vor fi cheltuiţi banii de la bugetul de stat.
La rândul lor sindicatele sunt nemulţumite că salariul minim a fost stabilit la doar 800 de lei.
Proiectul de buget prezentat, joi, de premierul Victor Ponta fost analizat în detaliu de sindicate şi de oamenii de afaceri.
Premierul Victor Ponta a prezentat principalele repere ale bugetului pe 2013, însă comentariile pe acest subiect continuă.
Analiştii economici apreciază că este nevoie de mai multe precizări care să convingă de faptul că dincolo de aceste linii generale există planuri concrete de măsuri şi strategii de implementare a lor.
Oamenii de afaceri cer investiţii "sigure"
Cristian Pârvan, secretarul general al AOAR (Reprezenţilor Oamenilor de Afaceri) aminteşte că încă de anul trecut au solitat un buget pe "politici publice" care să certifice faptul că dacă se investeşte intr-un anumit sector se pot abţine performanţe.
"Ceea ce ne preocupă în mod special este modul în care vor fi cheltuiţi banii, pentru că noi am cerut constant anul trecut să se aibă în vedere un buget pe politici publice în care să existe prin acoperire bugetară o confirmare că dacă investim într-un anumit sector obţinem nişte performanţe în acel sector, deci nu doar investim şi atât. De asemenea, ne preocupă tot felul de idei care împreună afectează afacerile, deci dacă am crescut preţul la gaze cu 10%, la electricitate cu 10%, am crescut salariul minim la 800 de lei - ceea ce va duce la mărirea şi altor salarii - şi dacă continuăm pe această linie mediul de afaceri va avea probleme importante în a putea să absoarbă în costuri şi să nu transfere în preţuri toate aceste lucruri", a spus acesta.
Sindicatele, nemulţumite de nivelul salariului minim
Pe de altă parte, sindicatele, deşi consideră că în linii mari bugetul prezentat corespunde unei politici de dezvoltare prudentă, atrag atenţia asupra problemelor legate de absorbţia fondurilor europene şi sunt nemulţumite de nivelul propus al salariului minim, considerând că acesta este prea mic.
Petru Dandea, vicepreşedintele "Cartel Alfa" consideră că este nevoie de "politici economice curajoase" pentru ca în România să existe creştere economică.
"Noi credem că pentru a înregistra acea creştere economică pe care acest buget o presupune sunt necesare nişte politici economice curajoase, care însă nu credem că sunt susţinute suficient", a spus Dandea, citat de reporterul RRA.