Sindicatele nu s-au înţeles cu Guvernul
Sindicaliştii susţin că 80 de mii de angajaţi din sistemul public nu au salariile incluse în proiectul de buget pe anul viitor.
Articol de Diana Domenico, 12 Noiembrie 2010, 10:31
Sindicaliştii susţin că 80 de mii de angajaţi din sistemul public nu au salariile incluse în proiectul de buget pe anul viitor. Liderii sindicali afirmă că actuala proiecţie bugetară presupune noi disponibilizări sau diminuări salariale.
Vicepreşedintele SED LEX, Răzvan Bordeianu, susţine că potrivit calculelor, dacă bugetul de cheltuieli pentru anul 2011 prevede 39 de miliarde de lei, 80 de mii de bugetari vor rămâne fără salarii în 2011.
"Salariile nu sunt asigurate pentru cel puţin 7% din bugetari. Deci, cu siguranţă că vom avea diminuări de venituri în continuare faţă de cele asumate, altele, sau vom da afar," a declarat Bordeianu.
Deşi, pe parcursul discuţiilor guvernul nu a venit cu nicio variantă de calcul privind salariul minim pe economie, sindicatele au propus 750 de lei, în timp ce patronatele 705 lei.
"O majorare mai mare nu ar putea fi susţinută în actualul context economic", a declarat preşedintele UGIR 1903, Ioan Cezar Corâci, care a subliniat ideea că o scădere a fiscalităţii pe locul de muncă ar putea conduce la salarii mai mari.
"Un salariu minim de 705 RON ar putea fi acceptat de cea mai mare parte a economiei cu condiţii minime din partea din partea sindicatului, o mică scădere a coeficientului de ierarhizare pentru absolvenţii cu studii superioare şi poate a celor cu muncă calificată mică", a mai spus Corâci.
Legea de salarizare unitară trebuia să fie adoptată la finalul lunii septembrie, însă sindicatele şi executivul nu au ajuns la niciun compromis. Actul normativ trebuie să intre în vigoare începând cu 1 ianuarie 2011, informează redactorul RRA.