Sindicatele nu doresc modificarea Codului Muncii
Liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu,susţine că noile prevederi incluse în Codul Muncii sunt de neacceptat si că acestea au făcute la presiunea Consiliului Investitorilor Străini. Foto:Agerpres
Articol de Simona Mihăescu, 05 Decembrie 2010, 10:20
Confederaţiile sindicale resping propunerea ministrului muncii, de modificare a Codului muncii, pentru că noile prevederi au fost făcute la presiunea Camerei de Comerţ Româno-Americane şi a Consiliului Investitorilor Străini, fără consultarea partenerilor sociali.
Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, consideră că unele dintre noile prevederi sunt inacceptabile.
Liderul sindical a declarat sâmbătă, la Zalău, că este de neconceput ca unui angajat să-i poată fi desfăcut contractul de muncă, pe motiv că a participat la o grevă, la fel cum, inacceptabilă este prelungirea perioadei de probă.
"Problema cea mai gravă privind propunerile de modificare a Codului muncii este principiul prin care sunt promovate aceste propuneri. Ele nu vin de la autorităţile române, ci, potrivit ministrului Muncii, vin de la Consiliul Investitorilor Străini şi Camera de Comerţ Româno-Americană, care doresc să impună condiţii care nu au de-a face cu directivele Comisiei Europene", a spus Hossu.
În opinia lui Bogdan Hossu, actualele propuneri de modificare a Codului Muncii vor încuraja şi pe viitor eludarea responsabilităţii angajatorului, faţă de angajat.
Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a trimis, la începutul săptămânii, proiectul de modificare a Codului muncii, către sindicate şi patroante. Ioan Botiş a declarat cu acel prilej că asupra unor articole, au fost consultaţi şi profesori universitari,