Sindicatele, nemulţumite de Legea salarizării
O nouă rundă de negocieri desfăşurată joi, la Ministerul Muncii, s-a finalizat fără ca sindicatele să fie mulţumite de rezultate.
Articol de Diana Domenico, 18 Noiembrie 2010, 19:09
O nouă rundă de negocieri a avut loc la Ministerul Muncii între sindicate, patronate, şi reprezentanţii ministerului pentru proiectul Legii de salarizare unitară.
Unul din cele mai importante puncte care urmează a fi stabilite este salariul minim, care este, totodată, bază de calcul pentru veniturile tuturor angajaţilor.
Sindicatele şi patronatele au plecat, ca de obicei, nemulţumite de la discuţii şi asta pentru că reprezentanţii Ministerului Muncii doar au prezentat proiectul Legii de salarizare unitară şi nu au mai acceptat nicio modificare.
În concluzie, aşa cum declara preşedintele UGIR-1903, Ioan Cezar Corâci, s-a stabilit că se va acorda, în 2011, acea majorare salarială de 15%, care, de fapt, este o recuperare parţială a celor 25% pierdute în vară, iar salariul minim brut pentru bugetari va ajunge la 690 de lei, adică 540 de lei net.
S-a adus în discuţie varianta stabilirii a două salarii minime în mediul privat, ajungând la 670 de lei.
Patronatele au declarat că pot susţine un salariu mai mare, chiar de puţin peste 700 de lei.
Pe de altă parte, sindicatele au spus că salariu de 690 de lei brut este foarte mic şi nu acoperă nici rata inflaţiei, cerând de luni de zile un salariu minim de 750 de lei.
În plus, au declarat că funcţionarii publici vor pierde peste 16%, rezultate din eliminarea celui de-al 13-lea salariu şi a primelor de vacanţă.
Aşadar, cele 15% care se vor acorda ca majorare nu vor fi resimţite de funcţionari şi, în plus, aceştia vor mai pierde aproape 2%.
Ministrul muncii, Ioan Botiş, a declarat, la o conferinţă de presă, că legea-cadru a salarizării unitare va fi completată în fiecare an de câte o lege de aplicare şi a susţinut că se vor înregistra creşteri salariale importante, inclusiv în sănătate şi educaţie, şi în următorii ani ar putea să ajungă la peste 43%.
"Noi, prin legea-cadru de salarizare, am propus un obiectiv general: creşterea salariilor în zona bugetară, în următorii patru ani, cu 43%", a spus Botiş.
Executivul intenţionează să aprobe proiectul Legii salarizării unitare în şedinţa de luni, urmând ca imediat să-l trimită în Parlament în vederea angajării răspunderii.