Sindicatele, nemulţumite de discuţiile privind salarizarea bugetarilor
Proiectul de ordonanţă de urgenţă propus de Guvern privind salarizarea bugetarilor stârneşte nemulţumirea sindicatelor care ameninţă cu noi proteste.
Articol de Alice Georgescu, 22 Aprilie 2016, 13:59
Calculele Guvernului pentru corectarea salariilor par să nu fie agreate de sindicatele participante la discuţiile de astăzi.
Reprezentanţii marilor confederaţii spun că ar putea avea loc noi proteste.
Proiectul de ordonanţă de urgenţă, propus de Guvern, prin care se doreşte corectarea anomaliilor din sistem îi nemulţumeşte pe sindicalişti pentru că, spun ei, acesta va muta inechităţile din sistem în zona celor care au salarii medii.
Pentru a evita acest lucru, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Simion Hăncescu, a precizat că a cerut primului ministru să lucreze în paralel la un proiect de lege a salarizării până la sfârşitul anului.
"Se poate aplica această Lege a salarizării gradual, cu creşteri mai mari într-un interval de timp mai scurt pentru salariile mici şi o creştere mai mică pentru un interval de timp mai mare pentru salariile mari. Asta e soluţia pe care o vedem şi eu cred că în final acest proiect de ordonanţă va crea nemulţumiri", a spus Simion Hăncescu.
De asemenea, sindicatele au spus că în perioada următoare vor face o analiză serioasă în ceea ce priveşte veniturile salariale în plată pentru fiecare domeniu.
Preşedintele Blocului Naţional Sindical Cartel Alfa, Costin Dumitru, explică.
"Am sesizat astăzi pe cifre efective diferenţe uriaşe la aceeaşi meserie şi la aceeaşi calificare, începând de la nivel de rang de secretar de stat de la 4.200 de lei net până la 7.600 de lei net, deci pe aceeaşi funcţiune, dar, în minister e diferit. O altă categorie profesională: şoferi care într-un minister sunt plătiţi sau într-un aparat bugetar sunt plătiţi la 1.200 de lei, în alt minister sunt plătiţi la 2.000 de lei, în alt minister la 4.000 de lei", a susţinut Costin Dumitru.