Sindicatele, nemulţumite de bugetul Educaţiei
Sindicaliştii ameninţă cu blocarea anului şcolar pentru că nu s-a alocat procentul de 6% din PIB pentru Educaţie în proiectul de buget pe anul viitor.
Articol de Radio România, 23 Noiembrie 2013, 10:18
Bugetul pentru Educaţie de anul viitor a fost avizat de comisiile de specialitate cu 67 de amendamente.
Sistemul de învăţământ primeşte aproximativ două miliarde de lei în plus, ceea ce înseamnă 3,7% din PIB, şi nu şase procente, aşa cum prevede pactul pentru educaţie încheiat cu sindicatele.
De altfel, sindicaliştii nu sunt mulţumiţi de fondurile destinate acestui domeniu şi ameninţă cu blocarea anului şcolar.
Liderul sindicatului Alma Mater, Anton Hadăr, spune că acest domeniu rămâne subfinanţat.
"Nu înţeleg de ce acest domeniu strategic e menţinut în continuare în coada clasamentului. Problema este că va fi un an tot atât de greu ca şi acesta pe care îl terminăm târâş-grâpiş, cu salarii scoase cu forcepsul, cu chinuri de a se acorda ceea ce li se cuvine cadrelor didactice cu promovări aproape inexistente pentru că este şi normal să te întrebi oare ce au în cap aceşti oameni, de ce nu îi dau educaţiei ceea ce merită?", a spus Hadăr.
Şi ministrul de resort, Remus Pricopie, şi-a exprimat nemulţumirea faţă de nivelul bugetului pentru învăţământ.
"Sperăm să avem o execuţie de peste 3,20% în 2013 şi să vorbim în 2014 de un planificat de aproximativ 3,4%. Dacă ne uităm pe celălalt grafic, cu plata cadrelor didactice în Europa, evident că nu mă face să mă simt confortabil în poziţia de ministru al educaţiei la Bruxelles când se prezintă o astfel de cifră", a spus Pricopie, prezent la o dezbatere pe tema educaţiei.
Opoziţia solicită creşterea sumelor destinate educaţiei şi îi reproşează guvernului slaba finanţare a sistemului.