Sindicatele la negocieri
Sindicatele discutã cu guvernanţii controversatul proiect al legii salarizãrii unitare, care, în opinia liderilor sindicali, ar consfinţi veniturile mai mici ale angajaţilor şi i-ar nedreptãţi exact pe profesori şi pe medici.
Articol de Simona Mihăescu, 23 Septembrie 2010, 14:11
O nouã rundã de negocieri a fost anunţatã joi, pe baza unui text modificat recent de Ministerul Muncii.
Reprezentanţii guvernului şi cei ai sindicatelor nu s-au înţeles la discuţiile de miercuri pe cinci capitole din proiectul legii salarizãrii unitare, printre care ierarhizarea sistemului, Ministerul Muncii susţinând varianta de la 1 la 5, iar sindicatele de la 1 la 12.
Adicã cel mai mare salariu sã fie de maxim 12 ori mai mare decât salariul minim.
Aceastã modificare, susţin sindicatele, va însemna cã la unii salariile vor creşte diferenţiat, de exemplu cu 15 lei, iar la alţii cu 300 de lei.
Noul text al proiectului a fost trimis sindicatelor pentru a fi analizat şi discutat în joi dupã amiazã.
În plus şi datele legate de simularea pe salariul minim au fost cerute de sindicate, salariul de 675 şi 705 lei.
Totuşi sindicatele cer un salariu minim de 750 de lei pentru 2011 şi acesta sã reprezinte totodatã treapta întâi de salarizare din grilã.
Sindicaliştii au mai discutat şi vinerea trecutã cu ministrul muncii Ioan Botiş, iar o zi mai târziu au fost invitaţi la negocieri de cãtre premierul Emil Boc.
Dupã ambele întâlniri, liderii sindicali s-au arãtat nemulţumiţi de rezultatul discuţiilor şi au anunţat calendarul de proteste.
Premierul le-a spus sindicaliştilor cã variante de lucru ale legii salarizãrii unitare se raporteazã la resursele bugetare estimate pentru 2011, an pentru care marja salarialã a fost stabilitã la 39 de miliarde de lei.
Noua lege de salarizare trebuie sã intre în vigoare de la 1 ianuarie 2011.
Vicepreşedintele Cartel Alfa, Liviu Apostoiu a declarat joi, după discuţiile avute cu ministrul muncii că sindicaliştii au cerut ca salariul minim să fie de 750 de lei, pentru a avea o" lege a bugetarilor normală".
'De exemplu un salariu minim pe economie stabilit prin HG ar fi mulţumitor şi astfel vom putea avea şi o lege normalã de salarizare a bugetarilor şi a celor din sectorul economic. Noi am cerut 750 de lei salariul minim şi zicem cã ar fi rezonabil în condiţiile în care acum este de 600 de lei', a spus Apostoiu.
El a precizat că în cazul în care nu vor avea răspunsul dorit, vor avea o singură revendicare:"plecarea guvernului".
La rândul său, ministrul muncii, Ioan Botiş, a declarat cã existã toatã disponibilitatea de a negocia cu sindicatele.
"Avem toatã disponibilitatea de a negocia. Vom fi prezenţi la minister în fiecare zi şi vom discuta de fiecare datã când vom avea aceastã solicitare din partea sindicatelor.
Cred cã pânã la urmã se vor gãsi anumite soluţii, dar nu intrãm acum în detalii", a spus Botiş.
El a promis că va da publicităţii un comunicat la care se lucrează se vor găsi toate explicaţiile.
"Am discutat azi (n.r joi) câteva lucruri şi dupã ce le vom stabili vom ieşi cu un comunicat'" , a mai spus ministrul Muncii, Ioan-Nelu Botiş, la finalul discuţiilor. .