Sindicatele din învăţământ cer ajutorul opoziţiei
Sindicatele nu sunt de acord că guvernul şi-a asumat răspunderea pe Legea privind salarizarea profesorilor şi cer ajutorul opoziţiei, fiind de părere că guvernul nu a reuşit să aibă un dialog constructiv. FOTO: Agerpres
Articol de Cătălin Purcaru, 18 Aprilie 2011, 18:48
Profesorii consideră că angajarea răspunderii Guvernului pe cele două legi, importante din punct de vedere social, ilustrează, de fapt, lipsa unei democraţii reale în România.
Ei cer opozizţiei să remedieze acest lucru, în momentul în care va accede la guvernare.
"Atâta vreme cât totul se face prin voinţa unui singur om, care stă la Cotroceni şi care îşi realizează voinţa printr-o trupă de "Yes men", nu avem democaţie. Avem o formă de cvasidictatură, în care, de fapt - vedeţi cum ni se spune - poporul este cel vinovat că, în momentul de faţă, nu înţelege ce vrea guvernul", este de părere peşedintele Federaţiei Spiru Haret, Gheorghe Isvoranu.
Preşedintele Alma Mater, Anton Hadăr, susţine că reformarea sistemului de învăţământ nu se poate face în lipsa fondurilor necesare, alocate de la bugetul de stat.
"6% reprezintă o himeră. După părerea mea, este o "fata morgana". Cred că ani mulţi şi buni de acum încolo nu va primi educaţia 6%, poate doar în ideea în care, într-adevăr, cei care vor veni la putere, care vor conduce ţara, vor avea tăria să-şi impună punctul de vedere. O educaţie, un sistem performant, o reformare a sistemului educaţional românesc este practic imposibilă cu un procent de sub 3% din PIB", susţine Anton Hadăr.
Parlamentarii opoziţiei susţin că pentru moment sunt prizonieri în Parlament, întrucât toate legile importante, atât din punct de vedere economic, cât şi social, au ocolit dezbaterea legislativă.
Totuşi, USL spune că va remedia acest lucru, odată cu acederea la guvernare.
Până atunci, USL va contesta la Curtea Consituţională cele două legi pentru care guvernul şi-a asumat, luni, răspunderea, în Parlament.