Sindicatele cred ca vor creste taxele
Liderii BNS şi "Cartel Alfa" spun că , în perioada următoare, vor creşte taxele, ceea ce va duce la scăderea puterii de cumpărare.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 25 Iunie 2010, 15:33
Liderii BNS şi "Cartel Alfa" spun că sunt mulţumiţi parţial de decizia Curții Constiotuționale în cazul legilor austerităţii, considerând însă că, în perioada următoare, vor creşte taxele, iar acest lucru, împreună cu diminuarea salariilor, va duce la scăderea puterii de cumpărare în special a bugetarilor.
Preşedintele Blocului Naţional Sindical , Dumitru Costin, consideră decizia Curţii Constituţionale "un gest de normalitate".
Liderul BNS spune însă că, în perioada următoare, orice este posibil să se întâmple, arătând că vor creşte, cu siguranţă, taxele, iar puterea de cumpărare, mai ales a bugetarilor, va fi foarte afectată.
"Este posibil să se întâmple orice, să scape lucrurile de sub control, pentru că sfidarea şi dispreţul preşedintelui şi al Guvernului la adresa românilor s-au transformat în ură şi tensiuni interne", a declarat, pentru MEDIAFAX, Dumitru Costin.
La rândul său, vicepreşedintele "Cartel Alfa", Petru Dandea, s-a declarat mulţumit de decizia Curţii Constituţionale, subliniind că această instituţie şi-a dovedit consecvenţa de-a lungul timpului, mai ales în ceea ce priveşte pensiile.
"Acum, legile se vor întoarce la Parlament, iar noi vom continua lobby-ul la parlamentari. Sperăm ca aceştia să le modifice în conformitate cu solicitările sindicatelor, adică în locul tăieriilor de pensii şi salarii să fie introduse tăieri la alte capitole bugetare şi o revenire la impozitul progresiv", a precizat Dandea.
Liderii sindicali se tem totuşi că, dacă aceste măsuri vor fi în cele din urmă aplicate, cetăţenii ar putea să fie scăpaţi de sub control şi că s-ar putea ajunge la acţiuni de stradă mult mai ample decât cele de până acum.
Curtea Constituţională a decis, vineri, cu majoritate de voturi, că sunt neconstituţionale măsuri de austeritate din legile pentru care Executivul şi-a angajat răspunderea în faţa Parlamentului, respectiv cele referitoare la pensiile speciale ale procurorilor, judecătorilor şi magistraţilor CC, cele privind reducerea cu 15% a cuantumului brut al pensiilor cuvenite sau aflate în plată, a indemnizaţiei de însoţitori pentru pensionarii de invaliditate de gradul I, precum şi cele referitoare la valoarea punctului de pensie utilizat de 622,9 de lei.
Celelalte prevederi din legile austerităţii, printre care şi reducerea salariilor bugetarilor cu 25 la sută, au fost declarate constituţionale.