Sindicatele continuă protestele de stradă
Trei ministere au fost pichetate de sindicaliştii din învăţământ, agricultură şi asistenţii persoanelor cu handicap.
Articol de Costi Dumăscu, 16 Noiembrie 2011, 09:48
Sindicaliştii din învăţământ au continuat pichetarea Ministerului Educaţiei, după ce, marţi, un protest similar de câteva ore s-a încheiat fără ca reprezentanţii lor să fie chemaţi la discuţii de către ministrul Daniel Funeriu.
Profesorii cer să li se achite drepturile salariale câştigate în instanţă după tăierea salariilor cu 25% din urmă cu doi ani.
Ei mai solicită deblocarea posturilor din învăţământ şi alocarea a 6% din Produsul Intern Brut pentru Educaţie.
Federaţiile sindicatelor din învăţământ reclamă şi lipsa de dialog social din partea instituţiilor statului.
Proteste ale agricultorilor
Câteva zeci de crescători de bovine s-au strâns în faţa Ministerului Agriculturii, nemulţumiţi de scăderea subvenţiilor şi de preţul din ce în ce mai mic al laptelui.
Ei reclamă faptul că cei 460 de lei pe cap de animal pe care îi primesc acum sunt sub sumele aprobate de Uniunea Europeană şi chiar sub banii din 2009.
Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără a declarat, însă, pentru Radio România, că subvenţia pe cap de animal a crescut, de fapt, cu 50 de lei faţă de anul trecut, şi că resursele actuale nu permit o alocare mai mare pentru crescători.
Suma minimă pe care crescătorii sunt dispuşi să o accepte este de 700 de lei pentru fiecare animal.
Ei mai cer şi o subvenţie la hectar pentru terenurile pe care cultivă nutreţuri.
Asistenţii sociali îşi cer drepturile
Câteva zeci de asistenţi personali ai persoanelor cu handicap din mai multe judeţe s-au aflat la Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.
Aceştia reclamă faptul că îşi primesc cu întârziere drepturile care li se cuvin şi care sunt, şi aşa, foarte mici.
O delegaţie a lor a intrat la negocieri cu reprezentanţii ministerului.
Premierul Emil Boc declara că la rectificarea bugetară se vor aloca fonduri şi pentru plata însoţitorilor persoanelor cu nevoi speciale.
80% dintre aceşti asistenţi, din toată ţara, care sunt angajaţi ai primăriilor, nu şi-au mai primit salariile de mai multe luni, anunţă organizatorii, deşi, conform legii, primăriile dispun de fonduri.