Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Sindicatele cer modificarea Legii dialogului social

Sindicatele din România doresc modificarea Legii dialogului social adoptată în urmă cu un an.

Articol de Roxana Dumitrescu, 02 Iulie 2012, 17:18

Liderii sindicali au susţinut luni, într-o conferinţă de presă, că vor modificarea Legii dialogului social şi afirmă că organizaţiile patronale care au acuzat sindicatele săptămâna trecută că dezechilibrează economia naţională prin modificarea Legii 62 sunt nereprezentative şi încearcă doar blocarea unui dialog social real.

Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, atrage atenţia că în acest moment mai puţin de 36% din lucrătorii din România sunt acoperiţi de un contract colectiv, în condiţiile în care până la 1 mai 2011 procentul acestora era de 98%. Mai mult: ogdan Hossu:

"Dacă se va continua aplicarea legislaţiei actuale, fără modificare, practic contractele colective sectoriale vor dispărea complet, ceea ce mi se pare anormal, mai ales că angajamentul tuturor, inclusiv al acestor confederaţii patronale, este de a crea pacea socială, de a crea dialogul şi a fi participativi la dialogul social. Neplăcut este că de fapt ei nu doresc acest lucru, ci doresc eliminarea sindicatelor şi structurilor de dialog social din propriile lor întreprinderi, care reprezintă în general întreprinderi mici sau mijlocii", susţine Bogdan Hossu.

Liderii sindicali acuză organizaţiile patronale care susţin Legea dialogului social, aşa cum a fost ea adoptată anul trecut, că nu doresc pacea socială şi urmăresc doar interese personale.

Pe de altă parte, liderii a zece din cele 13 confederaţii patronale reprezentative la nivel naţional vorbesc despre o dictatură a sindicatelor şi acuză Guvernul că ar fi preluat, de fapt, textul de modificare a Legii dialogului social direct de la sindicate.

Potrivit Consiliului Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii acesta încalcă trei articole din Constituţie şi mai multe convenţii internaţionale.

Printre problemele invocate se mai numără şi interdicţia ca o firmă să fie în mai multe patronate, obligarea firmelor să suporte o parte a costurilor activităţii sindicale sau stabilirea unor amenzi mari pentru neparticiparea la negocierile colective.

Dragoş Mihalache, vicepreşedintele UGIR, acuză reincluderea dreptului fundamental al grevei în contractul colectiv de muncă, pe motiv că ar duce la dezechilibru economic.

"Ruşine de a transforma un drept la grevă într-un drept fundamental. Punerea pe tapet a acestui drept la grevă a făcut ca marii lideri ai cartelurilor sindicale din România să încerce modificarea, ceea ce fac ei acum, a Legii 62, astfel încât dacă dreptul la grevă nu va fi un drept real, prezenţa patronatelor pe piaţa de dialog social să fie aproape insignifiantă. Toate aceste încercări fac rău României, pentru că acest drept la grevă prost folosit poate să aducă ţara în genunchi. Nu ştiu dacă cineva îşi doreşte chestia asta de la ţara noastră, care a reuşit să treacă printr-o perioadă grea în picioare. Este pentru a mai multa oară când eu spun de la un microfon că există tentative pe planul intern de destabilizare naţională, de a atenta la siguranţa naţională", a spus Dragoş Mihalache.

În timp ce confederaţiile patronale au trimis deja o scrisoare deschisă mai multor instituţii ale statului, dar şi unor organisme internaţionale decizionale, prin care sunt semnalate încălcarea acestor drepturi şi anunţă că vor ataca legea la Curtea Constituţională, în cazul în care s-ar adopta noua ei variantă, federaţiile sindicale sunt convinse că modificarea legii va avea succes, eliminându-se astfel o serie de dezechilibre.

Știri 31 Martie 2025, 09:58

Două moțiuni, pe agenda Parlamentului

Ministrul energiei și cel de interne sunt vizați de două moțiuni simple.

Două moțiuni, pe agenda Parlamentului
Știri 27 Martie 2025, 19:18

Guvernul prelungește plafonarea RCA

Guvernul a extins cu încă trei luni perioada în care preţurile poliţelor RCA rămân plafonate.

Guvernul prelungește plafonarea RCA
Știri 27 Martie 2025, 19:13

CCR a respins contestaţiile reprezentanţilor AUR, POT şi SOS România

Curtea Constituţională a respins contestaţiile reprezentanţilor AUR, POT şi SOS România faţă de cele două legi din...

CCR a respins contestaţiile reprezentanţilor AUR, POT şi SOS România
Știri 27 Martie 2025, 10:44

România a reușit reducerea cheltuielilor cu 5% în primele două luni ale anului

Instituțiile statului au cheltuit cu aproape 400 de milioane de lei mai puțin pe bunuri și servicii, comparativ cu primele...

România a reușit reducerea cheltuielilor cu 5% în primele două luni ale anului
Știri 27 Martie 2025, 10:37

AUR a depus două moțiuni simple

O moțiune vizează activitatea ministrului Energiei, Sebastian Burduja, iar o altă este îndreptată împotriva ministrului de...

AUR a depus două moțiuni simple
Știri 25 Martie 2025, 09:31

Sancțiuni mai mari pentru parlamentarii care au absenţe nemotivate

Propunerea de sancţionare a parlamentarilor care lipsesc a fost intens dezbătută ieri, la Camera Deputaţilor, înainte de a fi...

Sancțiuni mai mari pentru parlamentarii care au absenţe nemotivate
Știri 21 Martie 2025, 15:49

Stadiul şi perspectivele conflictului din Ucraina, pe agenda CSAT

Este prima reuniune CSAT de când Ilie Bolojan a preluat interimar mandatul de şef al statului.

Stadiul şi perspectivele conflictului din Ucraina, pe agenda CSAT
Știri 21 Martie 2025, 09:42

Guvernul a aprobat ordonanța privind reducerea numărului de secretari de stat

Decizia de reducere a numărului de secretari de stat din ministere la 56 face parte din planul Executivului de diminuare a...

Guvernul a aprobat ordonanța privind reducerea numărului de secretari de stat