Sindicatele boicotează Consiliului Economic Social
Reprezentanții celor cinci confederații sindicale reafirmă că nu vor participa la ședințele Consiliului Economic și Social, pentru că nu acceptă să aibă un rol decorativ în CES și să ia parte la un "simulacru de dialog social".
Articol de Politica Romaneasca, 28 Mai 2010, 11:06
"Reprezentanții CNS, Cartel ALFA, CNSLR-Frăția, CSDR, BNS și CNS-Meridian, nu vor participa la ședințele Consiliului Economic și Social și, pe cale de consecință, pachetul de măsuri de austeritate decis de Guvern nu va primi aviz din partea acestui. Cele cinci confederații sindicale nu acceptă să aibă un rol decorativ în CES și refuză categoric să ia parte la acest simulacru de dialog social", susțin, vineri, liderii confederațiilor într-un comunicat de presă.
Guvernul a aprobat, miercuri, scrisoarea de intenție convenită cu Fondul Monetar Internațional, care prevede, printre altele, reducerea pensiilor și salariilor în sectorul bugetar. Documentul va fi transmis Fondului Monetar Internațional, pentru a fi aprobat în board-ul instituției la finalul lunii iunie.
Premierul Emil Boc anunță atunci că Guvernul se va reuni în ședința pentru a demara procedura de angajare a răspunderii asupra celor doua proiecte de legi privind reducerea cheltuielilor și reglementarea pensiilor doar după ce documentele vor fi discutate și avizate în Consiliul Economic și Social (CES).
Prim-ministrul Emil Boc: "Noi vom trimite proiectele la CES - vineri este o ședința a Consiliului, dacă am înțeles bine - și după ce vom primi avizul CES, Guvernul se va întruni în ședința, joi va declara angajarea răspunderii și va trimite proiectele de lege la Parlament".
La scurt timp după aprobarea scrisorii de intenție către FMI, sindicatele au anunțat că nu vor participa la plenul Consiliului Economic și Social (CES) pentru avizarea celor doua proiecte de lege privind măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare și recalcularea pensiilor, astfel că nu va putea fi dat avizul Consiliului.
Președintele CNSLR-Frăția, Marius Petcu: "Nu participăm la acest simulacru. Plenul CES-ului nu se va putea întruni și se va considera că proiectele de lege nu au avizul Consiliului."
Executivul își va asuma răspunderea în fața Parlamentului pentru doua proiecte de lege, dintre care unul va conține măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare, iar al doilea proiect va reglementa recalcularea pensiilor conform principiului contributivitații și reevaluarea pensiilor de invaliditate.
Premierul Emil Boc i-a anunțat pe miniștri, în ședința de miercuri, că este posibil ca proiectele de legi pentru care Guvernul își va angaja răspunderea în Parlament să fie adoptate într-o reuniune speciala care să fie programata pentru duminica, au declarat surse oficiale.
Proiectele de lege ar urma să fie transmise Parlamentului după avizul CES.
Sindicaliștii au anunțat că în 31 mai intră în greva generală, nemulțumiți de măsurile de austeritate anunțate de Guvern.
Astfel, peste 400.000 de angajați din învațamânt și administrație publică vor intra de luni în grevă generala pe termen nedeterminat, iar acestora li se vor alătura într-o grevă de solidaritate și alți angajați din sănătate, transporturi, penitenciare și sectorul privat.