Sindicaliştii din sănătate protestează faţă de măsura de reprofilare a spitalelor
La Bucureşti, s-au reluat protestele faţă de politicile guvernului privind sănătatea. FOTO: Agerpres
Articol de Carmen Valică, 14 Aprilie 2011, 16:44
Membrii ai Federaţiei SANITAS au programat un pichet în faţa Ministerului Sănătăţii cu solicitarea de reanalizare a listei cu unităţile sanitare reprofilate şi a modalităţii de redistribuire a personalului.
Sindicaliştii cer asigurarea locurilor de muncă pentru toţi salariaţi redistribuiţi, dar şi eliminarea limitei impuse în bugetul unităţilor sanitare pentru salarizarea personalului.
Protestul are loc în condiţiile în care joi şi vineri se desfăşoară o nouă etapă de redistribuire a personalului din spitalele desfiinţate la începutul lunii, dar şi pe fondul protestelor din mai multe localităţi unde reprofilarea lor este contestată.
Pentru multe din aceste unităţi şi pentru angajaţii lor situaţia rămâne neclară, la două săptămâni de la intrarea în vigoare a deciziei de oprire a finanţării şi de închidere sau transformare în cămine de bătrâni.
Autorităţile locale doresc ca spitalele să rămână funcţionale
Unele autorităţi locale insistă să preia cheltuielile pentru a menţine spitalele funcţionale - e cazul localităţii Băneasa din Constanţa sau al spitalului din Comăneşti, din judeţul Bacău.
Altele încearcă să le transforme în secţii ale unor spitale; doar 11 unităţi s-au transformat în cămine de bătrâni.
Chiar şi în cazurile în care personalul a fost transferat, directorii spitalelor care i-au preluat au semnalat posibile probleme legate de sumele aferente salariilor; deşi au nevoie de personal, spitalele nu pot depăşi pentru cheltuielile de personal 70% din buget.
Potrivit prim-vicepreşedintelui SANITAS, Adrian Bârea, chiar la două săptămâni de la intrarea în vigoare a deciziei, ministerul ar putea modifica lista iniţială, deoarece managerii de spitale nu ar fi primit încă deciziile de închidere sau reprofilare.
Este de altfel lucru pe care îl cere SANITAS la pichetul de joi.
"Analizarea fiecărui caz în parte, în aşa fel încât să nu apară situaţii în care naveta este imposibilă, pentru că nu poţi face naveta 80-90-100 de km. Mai ales nu s-a ţinut cont că unele unităţi sanitare erau deja dotate, erau în programe europene. Decizia aceasta a venit luată probabil dintr-un birou sau printr-o analiză superficială şi a dus la asemenea neajunsuri", susţine Adrian Bârea.
Reprezentanţii SANITAS solicită reluarea discuţiilor cu ministrul sănătăţii, Attila Cseke, pentru fiecare situaţie în parte.
De asemenea, localnicii din Sărmaşu, judeţul Mureş, protestează faţă de închiderea spitalului din localitate, în ciuda apelului făcut miercuri de ministrul sănătăţii care a explicat că procesul de reorganizare trebuie să continue.
"Îi rog pe toţi cei care în ultimele zile au scos oamenii în stradă voit, nevoit, organizat, neorganizat, să înceteze aceste manifestări, pentru că vorbim despre un sistem medical pe care îl dorim să fie mult mai bun", susţine Attila Cseke.
Printre argumentele invocate de autorităţi pentru închiderea sau reprofilarea unor unităţi sanitare se află ineficienţa lor.
Potrivit unui exemplu oferit miercuri de ministrul sănătăţii, deşi trataţi prost, unii pacienţi ar fi fost ţinuţi în spital perioade îndelungate, iar unitatea a beneficiat de banii aferenţi respectivelor cazuri.
Ministerul Sănătăţii a transmis în urmă cu puţin timp că reprezentanţii instituţiei nu au programată deocamdată nicio întâlnire cu cei care protestează în faţa instituţiei.