Sindicaliştii au protestat faţă de modificarea Codului Muncii
În câteva judeţe din ţară, membrii sindicatelor au organizat proteste faţă de modificarea Codului Muncii, pentru care Guvernul îşi va asuma răspunderea, în Parlament, peste patru zile.
Articol de Alina Dobrinescu, 04 Martie 2011, 18:48
În judeţele Galaţi, Argeş, Gorj, Covasna, Sibiu şi Bistriţa, câteva mii de persoane au pichetat sediile formaţiunilor aflate la guvernare şi au scandat lozinci antiguvernamentale şi antiprezidenţiale.
Sindicaliştii din Piteşti au pichetat sediul Primăriei şi al Prefecturii
La Piteşti, liderii de sindicat au anunţat că în centrul oraşului au fost aproximativ 7.000 de sindicalişti, însă organizatorii şi reprezentanţii Jandarmeriei spun că la protest nu au participat mai mult de 4.000 de sindicalişti.
Au fost prezenţi la miting reprezentanţi ai CNSLR Frăţia, Cartel Alfa, BNS, Meridian şi CSDR, altfel spus profesori, cadre medicale, dar şi angajaţi de la Automobile Dacia.
Sindicatele de la automobile Dacia, unul dintre cele mai mari sindicate din ţară, sunt, de asemenea, în negocieri cu patronatele privind noul contract colectiv de muncă.
Mitingul din Piteşti a fost precedat de un marş prin faţa Primăriei Municipiului Piteşti, până în faţa Prefecturii Judeţului Argeş.
La Cluj-Napoca, 1.500 de sindicalişti au protestat
La Cluj-Napoca, aproximativ 1.500 de persoane, membre a patru confederaţii sindicale, au protestat în faţa Casei de Cultură a Studenţilor, unde au denunţat politica Executivului.
Au plecat apoi în marş la Prefectură, pentru a-şi manifesta şi acolo, nemulţumirea.
Clujenii au cerut guvernanţilor să păstreze actualele prevederi ale Codului Muncii, afirmând că noua lege i-ar transforma pe angajaţi, în sclavi moderni.
Protestatarii au spus că există posibilitatea ca protestele să fie reluate săptămâna viitoare.
Sindicaliştii au protestat şi la Galaţi
Şi sindicaliştii din Galaţi au pichetat, vineri, sediul Prefecturii sperând ca prin protestele lor să îi determine pe guvernanţi să lase proiectul Codului Muncii să fie dezbătut măcar în Parlament.
"Să le spunem tuturor că, dat fiind faptul că e vorba de performanţă şi e nevoie de performanţă în ţara asta, să-şi dea toţi demisia sau să îi disponibilizăm noi pe toţi şi să cerem alţi oameni mult mai performanţi care să vină să conducă ţara asta şi să ofere ceea ce trebuie: performanţă; în toate domeniile", a afirmat Lidia Antoniu, vicepreşedinte SIP Galaţi.
Romică Gârneaţă, preşedintele Cartel ALFA Galaţi, a declarat că membrii sindicatului pe care îl reprezintă doresc ca guvernanţii să dezbată Codul Muncii în Parlament.
"Sperăm să întoarcem ultima în clipă, să nu-şi asume răspunderea şi măcar să-l dezbată în Parlament. Asta este dorinţa noastră, ca toate partidele politice să aducă modificarea Codului Muncii, care sunt normale. Sincer, chiar dacă ar fi să se modifice în Parlament, cum vrem noi, dorinţa noastră este că aceşti Boc şi Botiş nu au ce căuta în Guvernul României şi le cerem demisia", a afirmat Romică Gârneaţă.
Guvernul îşi va asuma răspunderea pe 8 martie în Parlament asupra noului Cod al Muncii.