Simbolul luptei anti-apartheid, Nelson Mandela, a încetat din viaţă
Simbol al luptei împotriva discriminării rasiale, Nelson Mandela a decedat joi seara, la vârsta de 95 de ani. Laureat al Premiului Nobel pentru Pace, Mandela a fost primul preşedinte de culoare al Africii de Sud.
Articol de Costin Grigore, 06 Decembrie 2013, 10:13
Primul preşedinte de culoare al Africii de Sud şi simbolul luptei anti-apartheid, Nelson Mandela, a încetat din viaţă la vârsta de 95 de ani.
Domnul Mandela a condus procesul de tranziţie de la conducerea minorităţii albe, după ce a stat 27 de ani în închisoare pentru activităţile lui politice.
Anunţând moartea lui la postul naţional de televiziune, preşedintele Jacob Zuma a spus: "Naţiunea noastră a pierdut cel mai mare fiu al ei".
Simbol al luptei împotriva discriminării rasiale, Nelson Mandela a decedat joi seara, la vârsta de 95 de ani.
Laureat al Premiului Nobel pentru Pace, Mandela a fost primul preşedinte de culoare al Africii de Sud.
O viaţă în slujba democraţiei
Povestea vieţii lui Nelson Mandela, primul preşedinte de culoare al Africii de Sud şi laureat al Premiului Nobel pentru Pace, nu este una obişnuită.
Se suprapune cu parcursul ţării sale către democraţie.
"Am preţuit toată viaţa idealul unei societăţi în care toţi oamenii trăiesc împreună în armonie şi au şanse egale. Este un ideal pentru care vreau să trăiesc şi să-l văd realizat. Dar, dacă trebuie, este un ideal pentru care sunt gata să mor", a spus Nelson Mandela, la procesul în care a fost condamnat la închisoare pe viaţă, pedeapsă care l-a transformat într-un simbol al luptei anti-apartheid.
Gândirea liberală şi radical-africană a cunoscut-o în perioada studenţiei, la Johannesburg.
Tot atunci a intrat şi în politică, în Congresul Naţional African.
În 1964 era încarcerat, iar eliberarea, petrecută 27 de ani mai târziu, s-a produs datorită presiunii interne şi internaţionale. Între timp, el devenise un erou al libertăţii pentru întreaga lume.
A primit Nobelul pentru Pace şi a fost ales în 1994 primul preşedinte negru al Africii de Sud, după primele alegeri la care au putut vota toţi cetăţenii, indiferent de culoare, ceea ce a însemnat sfârşitul apartheidului şi visul lui Mandela aproape îndeplinit, chiar dacă, practic, inegalitatea şi divizarea societăţii sunt încă o realitate în Africa de Sud.
Ecouri puternice în comunitatea internaţională
Dispariţia lui este deplânsă de întreaga comunitate internaţională, iar mai multe ţări au anunţat coborârea în bernă a drapelelor naţionale.
Barack Obama, primul preşedinte de culoare al Statelor Unite, l-a descris pe Mandela drept una dintre principalele sale surse de inspiraţie, transmite corespondentul RRA la Washington, Ani Sandu.
"Sunt una dintre milioanele de persoane care s-au inspirat din viaţa lui Nelson Mandela. I-am studiat discursurile şi scrierile sale. Ziua în care a fost eliberat din închisoare m-a făcut să-mi dau seama de cât de multe lucruri pot face oamenii atunci când sunt ghidaţi de speranţele lor şi nu de temeri. La fel ca atât de multe persoane din lume, nu-mi pot imagina pe deplin viaţa fără să fi existat exemplul dat de Nelson Mandela", suţine Obama.