Sfatul lui Franks: "Politică fiscală prudentă"
Şeful delegaţiei Fondului Monetar Internaţional, Jeffrey Franks, a afirmat că perspectivele economiei româneşti pentru anul viitor s-au înrăutăţit şi că este foarte important ca autorităţile române să menţină o politică fiscală prudentă.
Articol de Alina Dobrinescu, 07 Noiembrie 2011, 15:32
La o conferinţă de presă organizată, luni, la Bucureşti la finalul misiunii de evaluare în Romînia, Jeffrey Franks a declarat că s-a ajuns la un acord ca guvernul român să continue politica de reducere a deficitului bugetar sub 3% din Produsul Intern Brut.
"Anticipăm că în anul 2011, creşterea economică se va menţine la 1,5% susţinută de exporturi puternice şi de o agricultură bună. Pentru 2012, perspectivele s-au înrăutăţit şi estimăm o creştere între 1,8 şi 2,3%, condiţionată de o mai bună absorbţie a fondurilor europene. Mai importantă va fi menţinerea unei politici prudente", a spus Franks.
El a subliniat că este nevoie de infuzii de capital şi de management privat în companiile de stat din sectoare generatoare de creştere economică, cum sunt energia şi transporturile şi că progresul în acest domeniu nu este satisfăcător, chiar dacă oficialii guvernamentali au făcut eforturi pentru a împinge înainte acest proces.
Oficialul FMI a menţionat că pentru a aduce capital în aceste companii, investitorii vor să deţină pachete de control. De asemenea, pentru a atrage investitorii este necesar un cadru de reglementare stabil şi care să ofere protecţie împotriva practicilor abuzive, precum şi ca formarea preţurilor să reflecte costurile.
Introducerea unei TVA diferenţiată sau micşorarea contribuţiilor sociale reprezintă opţiuni posibile în viitor, dar numai dacă există spaţiu bugetar, a mai spus şeful FMI.
"Problema unei TVA diferenţiată a fost discutată cu autorităţile de la Bucureşti şi voi da acelaşi răspuns. Per total, vrem să se păstreze stabilitatea în sistemul fiscal, dar sperăm că va exista o oportunitate în viitor pentru a optimiza sistemul fiscal. Posibilitatea unor rate diferenţiate la TVA sau reducerea contribuţiilor sociale sunt opţiuni posibile, dar numai dacă există spaţiu bugetar. Când facem acest lucru trebuie să nu destabilizăm sistemul bugetar", a afirmat Franks.
Pe de altă parte, oficialul FMI a precizat şi că o posibilă creştere a pensiilor din aprilie nu este recomandată.
"Trebuie să clarific. Recomand cu mare tărie Guvernului să nu crească salariile şi pensiile mai devreme de jumătatea anului viitor", a spus Jeffrey Franks.
Oltchim, Cuprumin, CFR Marfă vor fi privatizate
De asemenea, misiunea FMI şi autorităţile române au stabilit privatizarea prin vânzarea unor pachete majoritare de acţiuni la Oltchim, Cuprumin, CFR Marfă şi la o serie de companii din sectorul energetic.
Pe lista convenită cu guvernul român mai figurează companiile Electrica Serv, Electrica Furnizare, Elcen şi cele două companii energetice din Oltenia şi Hunedoara, care vor fi înfiinţate prin fuzionarea unor societăţi mai mici, a precizat oficialul FMI.
Şeful misiunii FMI a făcut aceste declaraţii la finalul celei de-a treia evaluări din cadrul acordului stand-by cu România, care s-a derulat la Bucureşti în perioada 25 octombrie-7 noiembrie.
Evaluarea politicilor bugetare ale României a fost realizată de o misiune comună a FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale.
Dacă Board-ul FMI va aproba a treia evaluare, Fondul va disponibiliza pentru România o nouă tranşă de asistenţă financiară de 475 milioane euro.
Acordul cu FMI are o durată de 24 de luni şi se derulează concomitent cu un nou acord preventiv cu Uniunea Europeană, în valoare de 1,4 miliarde de euro, precum şi cu un împrumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondială.