Severin consideră că în scandalul "Lobby pentru PE", este victima unei înscenări pe plan extern
Europarlamentarul Adrian Severin a venit marţi la sediul DNA, unde i s-a prezentat materialul de urmărire penală în dosarul în care este acuzat de luare de mită şi trafic de influenţă în scandalul "Lobby pentru PE".
Articol de Simona Mihăescu, 06 August 2013, 11:29
UPDATE Adrian Severin urmează să revină la DNA în aceste zile pentru a studia probele din dosarul denumit "Bani în schimbul amendamentelor", relatat de publicaţia "Sunday Times".
După ce procurorii anticorupţie i-au prezentat acuzaţiile, europarlamentarul a susţinut că este nevinovat şi că dosarul este o înscenare pusă la cale pe plan extern de anumite grupuri de interese.
Adrian Severin susţine că din probele aflate în dosarul de la DNA nu rezultă că ar fi primit bani pentru propunerea unui amendament în Parlamentul European.
El a subliniat că nu a depus niciun amendament, nu a luat bani pentru acest lucru şi nici nu a întreprins demersuri pentru a determina pe altcineva să modifice legislaţia europeană, iar tot acest caz este o înscenare.
"Nu este o faptă spontană, /nu/ este o faptă pe care cineva a descoperit-o, ci este o faptă provocată sau încercarea de a se provoca o faptă. Oamenii aceia au venit în intenţia de a ne determina pe unii sau pe alţii să facem nişte lucruri care nu sunt în regulă şi mai ales cu intenţia de a demonstra la sfârşit că noi am făcut ceea ce nu era în regulă. eporter: În acest dosar, procurorii au început urmărirea penală împotriva demnitarului român pentru luare de mită şi trafic de influenţă, iar ulterior cercetările au fost extinse şi pentru fraudarea de fonduri europene, a declarat Severin.
Marţi, la intrarea în sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Adrian Severin a susţinut că este vorba despre o înscenare, motivată de faptul că el reprezintă un pion important în politica externă.
"Înscenarea e pe plan extern, a avut în vedere oprirea unor demersuri de politică externă pe care le întreprindeam. Lucrurile trebuie cercetate. Ce se va întâmpla, e devreme să vă spun. Chestiunea cu fondurile e simplă, sunt fonduri pe care europarlamentarii le au pentru a-şi organiza activitatea. Deja s-a demonstrat că fondurile s-au cheltuit cum trebuie. Dar nu pentru asta am venit azi. Astăzi am venit pentru problema legată de scandalul Sunday Times. Vă pot spune că nu am depus niciun amendament, deci nu am luat bani pentru aşa ceva, nu am întreprins demersuri pentru a determina depunerea unor amendamente. Nimeni nu poate răsturna situaţia decât dacă facem tot felul de speculaţii. Am încheiat un contract de consultanţă aprobat de PE, în perfectă regulă. Sub aspectul discuţiei de azi, lucrurile sunt clare. Trebuie însă să ne explicăm promovarea unuia dintre colegii puşi sub semnul întrebării în acest scandal, e acum vicepreşedintele comisiei în care el a depus amendamentul", a declarat Severin.
Conform Ordonanţei de începere a urmăririi penale întocmită de procurori, în perioada 2007 - 2010, Adrian Severin "a folosit şi a prezentat în Parlamentul European documente, declaraţii false sau inexacte, contrar reglementărilor legale (art. 43 din Normele de aplicare a Statutului deputaţilor în Parlamentul European - Decizia Biroului din 19 mai 2008 şi 09 iulie 2008)".
În acelaşi dosar se fac acte de urmărire penală şi faţă de alte trei persoane, potrivit DNA.
Documentele prezentate se referă la o serie de contracte de consultanţă încheiate cu şase societăţi comerciale româneşti, "înfiinţate cu scopul de a justifica prestări de servicii fictive, prin intermediul respectivelor contracte de consultanţă", au arătat procurorii DNA.
"În felul acesta, învinuitul Severin Adrian a înlesnit unor persoane apropiate obţinerea pe nedrept a sumei de 436.663 euro din bugetul Parlamentului European", susţin procurorii.
Severin şi-a susţinut în continuare nevinovăţia şi a refuzat să demisioneze din Legislativul european.
Reporterii Sunday Times au înregistrat o discuție în biroul de la Strasbourg al lui Adrian Severin, în care el vorbea despre demersurile făcute pentru introducerea unui amendament la o directivă europeană. El este acuzat că a primit bani de la jurnaliștii sub acoperire.
Adrian Severin este anchetat de mai bine de doi ani.
Procurorii anticorupţie au obţinut de la PE ridicarea imunităţii europarlamentarului PSD.
Ulterior, au mai făcut două spolicitări către legislativul european pentru a obţine mai multe documente în original.
Procurorii au extins urmărirea penală faţă de Adrian Severin şi au început o anchetă pe numele său şi faţă de modul în care a utilizat mai bine de 400.000 de euro din bugetul PE.
Procurorii susţin că există suspiciuni privind legalitatea modului în care a fost cheltuită suma.