Sesiunea extraordinară a Senatului privind reducerea CAS-ului, amânată
Senatul a amânat până lunea viitoare,dezbaterea legii privind reducerea contribuţiei de asigurări sociale cu cinci la sută la angajator,fiind invocate raţiuni de timp şi de procedură.
Articol de Radio România, 18 August 2014, 06:42
UPDATE 1 Senatorul PSD Ilie Sârbu a susţinut că acest proiect de lege nu putea să fie analizat în şedinţa de astăzi, pentru că trebuiau trimise materiale Comisiei de Buget - Finanţe şi să fie invitat la discuţii un reprezentant al Ministerului de Finanţe.
"Astăzi era aproape imposibil să o facem datorită faptului că trebuia să trimitem materialul la Comisie, trebuia să fie convocat Ministerul de Finanţe", a susţinut Sârbu.
Pe de altă parte, într-un comunicat de presă, preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea a precizat că nu poate convoca o şedinţa extraordinară pentru că proiectul de lege se află la Senat.
Liberalii susţin însă că în trecut au fost cazuri când Senatul şi Camera Deputaţilor au fost convocate în aceeaşi zi pentru a se urgenta procedura parlamentară.
UPDATE Senatul se reuneşte luni-amiază în sesiune extraordinară, pentru a reanaliza legea privind reducerea contribuţiilor de asigurări sociale la angajator cu 5 procente.
Documentul a fost iniţiat de Guvern şi adoptat de Parlament, dar returnat forului legislativ de preşedintele Traian Băsescu, pe motiv că nu sunt specificate sursele din care vor fi acoperite sumele pierdute de bugetul de stat prin reducerea CAS.
Alianţa Creştin Liberală i-a solicitat, astăzi, din nou premierului Victor Ponta să precizeze sursele de compensare a bugetului.
Copreşedintele Vasile Blaga a afirmat că România a intrat în recesiune, în urma măsurilor de suprataxare luate în ultimii doi ani de guvern.
Premierul Victor Ponta afirmă că măsura este sustenabilă din încasările prognozate la buget şi că este convins că documentul va primi din nou acordul Parlamentului.
În acest caz, preşedintele fie va promulga legea, fie o va contesta la Curtea Constituţională, ceea ce, însă, nu va face decât să amâne aplicarea ei până la 1 ianuarie anul viitor - a mai afirmat recent premierul.
Iniţiativa aparţine Opoziţiei, demers pe care coaliţia de guvernământ l-a calificat drept electoral.
Necesitatea dezbaterii urgente a acestui act normativ este explicată de vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, prin faptul că, dacă se urmează procedurile constituţionale avute la dispoziţie de preşedintele României, legea riscă să nu poată fi aplicată de la 1 octombrie.
"Dacă legea ar fi adoptată după 1 septembrie, să spunem ar fi adoptată până în data de 10 septembrie, preşedinţia mai are la dispoziţie minimum zece zile termen, în care poate să atace la Curtea Constituţională. De asemenea, Curtea Constituţională are o procedură care nu impune un termen clar de soluţionare a contestării. De altfel, noi am şi solicitat modificarea unui articol din legea de reducere a contribuţiilor de asigurări sociale, şi anume articolul prin care măsura de reducere se aplică numai dacă se respectă deficitul bugetar, care este convenit cu organismele financiare internaţionale", a explicat Orban.
Social-democraţii susţin că demersul opoziţiei este unul electoral, în contextul alegerilor prezidenţiale din noiembrie.
Vicepreşedintele PSD, Gabriela Firea, spune că solicitarea Alianţei Creştin Liberale este neîntemeiată.
Şi la Camera Deputaţilor, Alianţa Creştin Liberală a depus o listă cu 136 de semnături pentru organizarea unei sesiuni extraordinare pentru marţi, 19 august, dar până în acest moment, preşedintele acestui for nu a dispus convocarea deputaţilor.
Convocarea Senatului şi a Camerei Deputaţilor în sesiuni extraordinare pentru discutarea legii de reducere a CAS cu 5 procente la angajator vine în condiţiile în care preşedintele Traian Băsescu a retrimis documentul în Parlament pentru reexaminare, pe 23 iulie