Sesiune extraordinară la Senat
Senatul se va reuni luni după-amiază în sesiune extraordinară, pentru a dezbate şi vota cererea şefului statului, Klaus Iohannis, de reexaminare a Codului Fiscal.
Articol de Alina Stănuţă, 23 August 2015, 10:45
Anunţul a fost făcut joi de preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.
Acesta a atras atenţia asupra situaţiei pe care o defineşte drept "inedită" din punct de vedere procedural pentru că şeful statului nu a indicat articolele din textul de lege pe care doreşte ca parlamentul să le revizuiască.
"Cererea preşedintelui de fapt este o scrisoare adresată parlamentului şi sigur că va trebui să vedem care este soluţia juridică la această problemă. De altfel, am şi cerut punctul de vedere al experţilor jurişti de la Senat pentru a avea o imagine mai clară a modului în care trebuie să procedăm pentru că altfel nu avem decât două variante: ori adoptăm Codul Fiscal aşa cum a fost el deja votat de parlament şi, practic, respingem cererea de reexaminare, ori discutăm, dar nu avem ce să discutăm concret pentru că preşedintele nu ne-a dat în scrisoare punctele exacte pe care ar vrea să e reconsidere parlamentul", a declarat preşedintele Senatului.
Modificările ce vor fi aduse actului normativ au fost discutate joi de reprezentanţii partidelor parlamentare. Deciziile vizează reducerea TVA la 20% de la 1 ianuarie anul viitor, urmând ca de la începutul lui 2017 să mai scadă un procent. În plus, scoaterea supra-accizei pentru carburant a fost amânată până la 1 ianuarie 2017.
Ministrul de finanţe, Eugen Teodorovici, care a reprezentat PSD la discuţii, spunea că fiecare măsură în parte a fost analizată din punct de vedere tehnic.
"S-a ajuns la un consens, la acest nivel, cel puţin, vizavi de amânarea a două măsuri. În primul rând, TVA va fi la 20% de la 1 ianuarie 2016, iar de la 1 ianuarie 2017, de 19%. Şi o a doua măsură propusă de PNL a fost aceea de a amâna pentru un an de zile eliminarea supra-accizei pentru 2016, urmând ca acest lucru să se întâmple din 2017", a spus Eugen Teodorovici:
În urma aplicării noilor măsuri, deficitul va fi de 2%, mai susţine ministrul de finanţe. Deputatul PNL Eugen Nicolăescu spunea că săptămâna viitoare, în Parlament, partidele politice vor vota Codul fiscal conform angajamentului luat.
"România se apropie, prin aplicarea Codului fiscal, de angajamentul internaţional referitor la deficitul bugetar, angajat prin Tratatul fiscal. România are, începând cu acest Cod fiscal, garantate o serie de prevederi care asigură mediului de afaceri o dezvoltare sănătoasă", a afirmat acesta.
UNPR şi UDMR susţin şi ele aceste modificări. Singura formaţiune care doreşte un TVA de 19% este ALDE, partidul condus de Călin Popescu-Tăriceanu.
Şi tot luni, conducerea Camerei Deputaţilor va decide calendarul sesiunii extraordinare în care va dezbate şi adopta Codul Fiscal, în calitate de for decizional.