Sesiune extraordinară a Senatului în prezenţa premierului Emil Boc
Principalul punct pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare a Senatului este Legea Agenţiei Naţionale de Integritate , dar senatorii discută şi despre Ordonanţele referitoare la TVA şi la finanţele publice locale.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 24 August 2010, 11:51
Plenul Senatului s-a reunit, marţi, în sesiune extraordinară, cel mai important punct de pe ordinea de zi fiind cel legat de votarea legii ANI.
Premierul Emil Boc participă la dezbateri, el susţinând înainte de a intra în sala de plen importanţa adoptării acestui act normativ.
Premierul le-a solicitat senatorilor să adopte Legea ANI, în forma votată de Camera Deputaţilor.
Şeful executivului a declarat că legea ANI este o datorie şi o obligaţie a clasei politice faţă de români.
"ANI, o obligaţie a clasei politice"
Guvernul susţine proiectul Legii Agenţiei Naţionale de Integritate în forma adoptată anterior de Camera Deputaţilor, a subliniat premierul Emil Boc, în faţa senatorilor reuniţi în plen în sesiunea extraordinară convocată pentru votarea acestui proiect de act normativ.
"În privinţa Legii ANI, mesajul meu este foarte simplu: Agenţia Naţională de Integritate şi controlul implicit al averilor sunt o datorie şi o obligaţie a noastră, a clasei politice faţă de români. Guvernul susţine proiectul de lege aşa cum a fost adoptat de către Camera Deputaţilor şi în faţa dumneavoastră vine cu solicitarea ca el să fie aprobat în aceeaşi formă. De ce? Pentru că el răspunde unei duble exigenţe. Este vorba de exigenţa raportată la deciziile Curţii Constituţionale (...). Iar în al doilea rând, exigenţa ca România să-şi respecte angajamentele asumate la aderarea la Uniunea Europeană", a subliniat Emil Boc.
Participă la dezbateri ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu.
PSD a anunţat că nu va vota Legea ANI, în timp ce liberalii au declarat că vor acorda un vot pozitiv.
Biroul Permanent al Senatului a decis ca ordonanţele de urgenţă ale guvernului referitoare la majorarea TVA la 24%, respectiv la modificarea Legii finanţelor publice locale să fie discutate în plen înaintea Legii ANI, inversând astfel punctele de pe ordinea de zi.
Comisia de buget-finanţe a întocmit, luni seară, un raport care modifică substanţial actul emis de Guvern, prin revenirea TVA la 19% şi instituirea unei cote de 5% pentru alimentele de bază şi construcţii.
Senatorii PSD şi cei ai PNL au anunţat că vor vota în favoarea acestor amendamente de reducere a TVA, iar dacă nu le vor impune la vot, vor respinge ordonanţa.
Senatorii vor trebui să dea un vot şi pe Legea ANI, adoptată de Comisia juridică în forma propusă de Camera Deputaţilor, cu o singură modificare, de eliminare de sub incidenţa legii a liderilor de sindicat.
În sala de plen se află 96 senatori, potrivit prezenţei oficiale anunţate de preşedintele Senatului, Mircea Geoană, printre care şi miniştrii Radu Berceanu şi Cseke Attila.
Marţi, înaintea începerii sesiunii extraordinare, senatorul Georgică Severin şi-a anunţat demisia din grupul parlamentar PD-L.
Anunţul a fost făcut în plenul Senatului, senatorul declarând că de acum încolo va acţiona în mod independent, dar nu va face parte din grupul senatorilor independenţi.