Serbia nu va recunoaşte niciodată independenţa Kosovo
Preşedintele Serbiei ,Boris Tadici, a declarat că ţara sa nu va recunoaşte niciodată independenţa Kosovo.
Articol de Simona Mihăescu, 23 Iulie 2010, 09:48
Preşedintele Serbiei, Boris Tadici a făcut acest anunţ după ce Curtea Internaţionalã de Justiţie a decis, joi, cã proclamarea unilateralã a independenţei acestei provincii nu a încãlcat dreptul internaţional.
De cealalatã parte, autoritãţile de la Pristina au salutat decizia Curţii, chematã pentru prima oarã sã se pronunţe într-un asemenea caz. Avizul este însã unul consultativ, iar comunitatea internaţionalã sperã într-o reluare a dialogului.
Autoritãţile provizorii din Kosovo sunt uşurate de avizul Curţii şi aşteaptã acum ca Serbia sã recunoascã statul independent, a spus ministrul kosovar de externe, Skender Hyseni.
"Este o veste foarte bunã pentru pacea şi stabilitatea din zonã, dar şi pentru Europa. Serbia însã nu cedeazã aşa de uşor, a declarat Hyseni.
Cât priveşte poziţia ministrului de externe al Serbiei, aceasta a fost clară:
"Serbia nu va recunoaşte niciodatã aşa-numitul stat independent Kosovo", a spus Vuk Jeremici, ministru de externe al Serbiei.
Rusia, China, India, Argentina dar şi cinci state ale Uniunii Europene - Spania, Grecia, Cipru, Slovacia şi România - au argumentat împotriva declaraţiei de independenţã.
Parlamentul European face apel la statele membre pentru recunoaşterea independenţiei Kosovo
Parlamentul European a fãcut apel la toate statele membre sã recunoascã independenţa provinciei. Înaltul reprezentant pentru politicã externã şi de securitate, Catherine Ashton, a declarat cã Uniunea Europeanã este gata sã faciliteze dialogul dintre Serbia şi Kosovo pentru a se obţine relaţii de bunã vecinãtate.
Secretarul general al NATO , Anders Fogh Rasmussen, a declarat cã decizia Curţii Internaţionale de la Haga nu va afecta mandatul forţelor KFOR care vor continua sã menţinã securitatea în zonã pentru toate comunitãţile.
Decizia de legalitate a independenţei provinciei Kosovgo a fost anunţată ,joi de Curtea Internaţională de Justiţie , care a stabilit că independenţa Kosovo nu încalcă legea internaţională.
Acest lucru ar putea determina ca ţăril care nu au recunoscut independenţa Kosovo, să îşi reconsidere poziţia, şi să recunoască noul stat.
Kosovo şi-a declarat independenţa în 17 februarie 2008. şi a fost recunoscut până în prezent de 69 de ţări, inclusiv de Statele Unite şi 22 dintre cei 27 de membri UE, cu excepţia Spaniei, României, Greciei, Slovacia şi Cipru.
Adunarea Generală a ONU a fost forul care a sesizat CIJ în legătură cu legalitatea declarării independenţei Kosovo faţă de Serbia .
Întrebarea exactă adresată instanţei a fost: "Declararea unilaterală a independenţei de către instituţiile provizorii ale autoguvernării din Kosovo este în concordanţă cu legea internaţională?".
Decizia CIJ privind independenţa Kosovo nu are caracter obligatoriu, cu toate acestea poate avea
repercusiuni asupra mai multor mişcări separatiste din lume.
Etnicii albanezi din Kosovo au decis să declare independenţa teritoriului de Serbia, după aproape doi ani de negocieri monitorizate internaţional.